-Managua- Rooms-katholieke priesters in steeds meer bisdommen in Nicaragua moeten zich nu elke week melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau en informatie verstrekken over hun activiteiten. Zij moeten kopieën van hun preken inleveren, zodat de politie kan controleren of er kritische uitspraken in staan over het regime van president Daniel Ortega. Dat meldt de katholieke nieuwssite The Pillar , die zich baseert op een rapport van Christian Solidarity Worldwide (CSW).
In februari publiceerde de regering van Nicaragua een verklaring waarin werd gesuggereerd dat Ortega’s regime de benoeming van nieuwe bisschoppen door het Vaticaan mogelijk niet zou erkennen.
Sommige priesters melden dat zij een overheidsfunctionaris kregen toegewezen die toezicht op hen houdt. Bovendien mogen ze hun parochie niet verlaten zonder speciale toestemming. Deze laatste bepaling treft vooral bisdommen waar veel priesters in ballingschap zijn.
In andere bisdommen komen politieagenten naar de parochies en vragen de priesters om een lijst met parochieactiviteiten. Missen, missieactiviteiten en ontmoetingen met pastoraal werkers moeten worden aangekondigd, meldt dagblad La Prensa .
De Vaticaanse Staat, die zich aan de regels van het internationaal recht moet houden en nationale regeringen en instellingen moet respecteren, heeft op geen enkele wijze het recht om welke benoeming dan ook te doen op het soevereine grondgebied van Nicaragua, aldus een regeringswoordvoerder.
Deze laatste formulering heeft geleid tot speculaties dat de regering de benoeming van bisschoppen in de toekomst niet meer zal erkennen en bisschop Alvarez en andere verbannen bisschoppen niet langer als legitieme bisschoppen van hun bisdom zal beschouwen. Momenteel bevinden vier van de negen bisschoppen van Nicaragua zich in ballingschap.
Na de uitschakeling van de oppositie en de sluiting van particuliere universiteiten en media is de rooms-katholieke kerk de enige landelijke instelling die onafhankelijk is van het Ortega-regime. Religie speelt nog steeds een belangrijke rol in het land. Op zondag zitten de kerken vol en het aantal inschrijvingen bij seminaries is groot, terwijl de regering al ruim een jaar lang nauwelijks priesterwijdingen toestaat.