Noord Nederland: Marialof en processie 2e Pinksterdag

Leestijd: 2 minuten
MARIA, ‘Gids op onze reis’.
Woensdag 24 mei 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/Dhr. E. Meijer – Beeld: Publiek domein

 -Emmer-Compascuüm-  Sinds 1951 staat er op het terrein van de RK Kerk St Willehadus in Emmercompascuüm een Mariakapel.

Het beeld in de kapel is een afbeelding van Maria zoals Zij staat afgebeeld in het wapen van de provincie Drenthe. De Kapel werd gebouwd van middeleeuwse Kloostermoppen afkomstig van het (toen in verval zijnde) Kruisherenklooster te Ter Apel. Dat Klooster, slechts een paar kilometer verderop, staat er nog steeds en is dagelijks open ter bezichtiging.

Ook dit jaar wordt, volgens lange traditie, op Tweede Pinksterdag, 29 mei, om 15.00 uur vanuit de RK St. Willehaduskerk Hoofdkanaal OZ. 83 te Emmercompascuüm het Marialof gehouden waarna processie door de aanpalende Kerktuin.

MARIA, ‘Gids op onze reis’

Dit jaar zal de Bisschop van Groningen-Leeuwarden in het Marialof voorgaan.
Het thema van deze viering is MARIA, ‘Gids op onze reis’.

Iedereen is van harte welkom, het weer lijkt ook mee te werken. Dit jaarlijkse lof trekt vele bezoekers. Parkeren eenvoudig en gratis rond de Kerk. Voor wie er een leuk Pinksterweekeinde van wil maken is er naast het lof nog veel te beleven in en rond Emmercompascuüm. Op een paar kilometer afstand ligt Ter-Apel met zijn uitgestrekte bossen, Mariagrot en het enige middeleeuwse Klooster van ons land. Maar ook het ‘Veenmuseum’ in Barger-Compascuüm brengt U terug naar de goede oude tijd, waarbij het begrip ‘goede’ multi-interpretabel is. Gaat U bij Barger-Compascuüm nog een klein stukje zuidelijker, dan treft U het natuurpark ‘Bargerveen’ aan en dan bent U echt in de oertijd aangekomen.

Dus mocht U nog geen plannen hebben voor het Pinksterweekeinde, dan op voor het Lof en een tijdreis in Zuid-Oost Drenthe, het zal U wel bekomen.

Ook dit artikel kunt U zoals alle artikelen gratis lezen dankzij onze adverteerders