Alweer honderden anonieme graven gevonden bij internaat voor inheemse kinderen in Canada

Woensdag 14 juli 2021 11:33 – Bron: ADN/1010WINS Foto: YT
 -Toronto- Op het eiland Penelakut, in het westen van Canada, zijn wederom meer dan 160 naamloze graven gevonden in de buurt van een voormalig internaat voor inheemse kinderen. Dat maakte het bestuur van Penelakut bekend. Het gaat inmiddels al om de vierde ontdekking van dergelijke kindergraven in anderhalve maand tijd.
In Canada zijn in enkele weken tijd zo al meer dan duizend graven ontdekt, die een pijnlijk aspect van de geschiedenis van het Noord-Amerikaanse land – gedwongen assimilatie van de inheemse volkeren – blootleggen.

De zogenoemde ‘residential schools’ werden in de zeventiende eeuw gesticht en existeerden tot in de jaren 1990. Er werden naar schatting 150.000 inheemse kinderen ondergebracht die van hun familie onder dwang waren gescheiden.

Zij moesten er de tradities van de Europese kolonialen leren, en hun eigen taal en cultuur afleren. Geweld en seksueel misbruik kwamen op grote schaal voor. Volgens een onderzoekscommissie vonden 4.000 kinderen er, onder onbekende omstandigheden, hun dood.

Het internaat op Penelakut Island (vroeger Kuper Island) werd aan het einde van de 19de eeuw opgericht en bleef open tot 1975. De ruim 160 graven die er zijn ontdekt, komen er boven op de resten van 215 inheemse kinderen die de voorbije weken zijn blootgelegd in Kamloops, de 751 anonieme graven in Marival en de 182 lichamen in Cranbrook.

Geef een reactie op dit artikel