Amerikaanse economie krimpt met 32,9% in 2e kwartaal – Trump stelt uitstel van verkiezingen voor

-WASHINGTON- (1010WINS) De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal dramatisch in elkaar ‘geklapt’. Een teruggang van  32,9 procent, meldt de Amerikaanse overheid op basis van een eerste landelijke berekening.

In het tweede kwartaal deden de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus zich volop voelen in de VS. Huishoudens hielden de hand op de knip, winkels sloten massaal de deuren. Consumentenuitgaven zijn doorgaans goed voor twee derde van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Ook het bedrijfsleven liet het geld in kas liggen.

De economische groeicijfers zijn in de VS gebaseerd op basis van een zogeheten geannualiseerde berekening. Daarbij wordt de kwartaalprestatie denkbeeldig doorgetrokken over een heel jaar. De terugval in de VS-economie is harder dan gedacht. Ter vergelijking: De Europese grootmacht Duitsland heeft een terugloop van 10 procent.

Duizenden uitkeringsaanvragen per dag

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte vandaag bekend dat vorige week meer dan 1,4 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het is de tweede week op rij dat het aantal nieuwe aanvragen hoger uitvalt dan in de week daarvoor. Een eind in de aanvragen voor uitkeringen is niet in zicht, omdat steeds meer mensen door nieuwe Corona-gevallen, een uitkering aanvragen.

Tot nu toe zijn meer dan 150.000 geregistreerde Amerikanen gestorven aan Corona, het hoogste aantal ter wereld. Hoeveel zijn gestorven zonder registratie is niet te achterhalen. Veel Amerikanen beschikken niet over een zorgverzekering.

Trump: “Verkiezingen uitstellen
Ondertussen denkt president Trump na over het idee om de verkiezingen in november uit te stellen, mede omdat men de pandemie maar niet onder de knie krijgt. Hij schrijft op Twitter dat zijn land de meest “frauduleuze” verkiezing in de geschiedenis te wachten staat als mensen op grote schaal per post gaan stemmen. “Verkiezing uitstellen tot mensen fatsoenlijk en veilig kunnen stemmen???”, twittert hij.

Trump’s idee om de verkiezingen uit te stellen is in de praktijk lastig om uit te voeren. In de verkiezingswet staat dat die op de dinsdag na de eerste maandag in november gehouden moet houden. Omdat de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden zal hij ook daar wellicht op weerstand stuiten, zeker nu Trump ook nog achter ligt in de peilingen. De noodsituatie waarin het land verkeert zal echter om een oplossing vragen waarbij over de partijen heen een besluit genomen moet worden.

 

Geef een reactie op dit artikel