Blanke VS-evangelicalen vatbaar voor complottheorieën

Zaterdag 13 februari 2021-14:19- Bron: KNA- Foto PB
  -Washington- Volgens een peiling van het conservatieve American Enterprise Institute gelooft meer dan een kwart van de blanke Amerikaanse evangelicals en Republikeinen in de antisemitische samenzweringstheorie van QAnon.

Volgens hen staat achter QAnon een persoon of groep, die beweert dat een invloedrijke mondiale satanische elite kinderen ontvoert, martelt en vermoordt om van hun bloed een verjongende drug te maken. Volgens QAnon was de voormalige Amerikaanse President Donald Trump de enige VS-politicus die vocht tegen deze satanische elite.

Republikeinen beschouwen de QAnon-theorieën als volledig of tot 29 procent correct, blanke evangelicals tot 27 procent. Dit omvat ook de overtuiging dat achter de bestorming van het Capitool op 6 januari de antifascisten zaten. Andere religieuze gemeenschappen hebben ook sympathie voor de rechts-extremistische complottheorie, zo blijkt uit de resultaten van de enquête. 15 procent van de reguliere blanke protestanten en 18 procent van de blanke katholieken zei dat ze de QAnon-theorieën geloven.

Bijna twee derde van de blanke evangelicals is ook van mening dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te wijten was aan fraude. Deskundigen zien een groeiende ideologische kloof, niet alleen tussen blanke evangelicals en andere religieuze groeperingen in het land, maar ook tussen blanke evangelische republikeinen en andere leden van hun eigen partij.

 

Geef een reactie op dit artikel