Bogota: Paus accoord met terugtreden Kardinaal Salazar

-BOGOTA- (KNA) De Colombiaanse Kardinaal Ruben Salazar Gomez is op 77-jarige leeftijd teruggetreden als leider van het Aartsbisdom Bogota.

Mgr. Luis_José_Rueda_Aparicio

Paus Franciscus ging zaterdag accoord met het terugtreden, aldus de Vaticaanse perskamer. Salazar stond sinds 2010 aan de top van het Bisdom. Tot opvolger benoemde de Paus Luis Jose Rueda Aparicio (58), die sinds twee jaar Aartsbisschop van Popayan in het Zuidwesten van Colombia is.

Salazar werd in 1992 door Johannes Paulus II tot Bisschop van Cucuta, aan de grens met Venezuela, benoemd. In 1999 ging hij naar het Noordelijk Aartsbisdom Baranquilla. Van 2008 tot 2014 was hij voorzitter van de Colombiaanse Bisschoppenconferentie, van 2009 tot 2015 als President van de Latijns-Amerikaanse Bisschopsraad CELAM. In 2012 werd hij door Paus Benedictus XVI in het Kardinaalscollegium opgenomen.

Celam

De Celam(“Consejo Episcopal de Latinoamericano”) is het overkoepelend orgaan van 22 nationale Bisschoppenconferenties in Latijns-Amerika en de Caraïben. De taak van Celam is het om de Kerk in de aangesloten landen theologische en pastorale impulsen te geven, contacten tussen de leden te leggen en de samenwerking te bevorderen.

In het debat om veranderingen in de Kerk na de misbruikschandalen trad Salazar hard op tegen hen die wilden zwijgen of in de verdediging gingen. Op een top in het Vaticaan in februari 2019 veroordeelde hij klerikale excuses en afleidingsstrategiën. Dat er elders in de samenleving ook misbruik voorkomt, is nooit een excuus voor misbruik in de Kerk.

Uitdrukkelijk prees Salazar de hardnekkigheid van slachtoffers en de rol van de media bij het openbaar maken van zaken.

Foto: wiki/Robinson Castillo

Geef een reactie op dit artikel