Curiekardinaal: Viri Probati lost Priestertekort niet op

-Madrid- (KNA) Curiekardinaal Marc Ouellet, leider van de Bisschoppencongregatie in het Vaticaan, ziet de zogenaamde Viri Probati niet als het middel om het Priestertekort op te lossen.

Tijdens de Amazone-synode in oktober stemde hij tegen een voorstel in het slotdocument om oudere vaders te wijden, in uitzonderlijke gevallen, tot Priester, zei Ouellet tegen het Spaanse tijdschrift “Vida Nueva” (online editie). De Synode had hem op dit punt teleurgesteld.

De Canadees Ouellet (75), die al enkele jaren in Latijns-Amerika woont, erkende dat er “een pessimisme is over het vermogen van deze culturen om celibatair te leven”. Dit is “een hardnekkig vooroordeel dat ik niet deel”, aldus de Kardinaal. Bij de Amazone-synode verklaarden individuele deelnemers, waaronder de in Oostenrijk geboren Amazone-Bisschop Erwin Kräutler, dat het ongetrouwde leven van een Priester niet wordt begrepen in de culturen van de regio.

Celibaat

Ouellet stelde een Synode-vergadering van de hele Kerk voor, die zich alleen met het Priesterschap zou moeten bezighouden. Er moet ook over het celibaat gesproken worden. Dit draagt bij aan de versterking van de missionaire kracht van de Latijnse kerk. “Waarom zouden wij andere gemeenschappen moeten navolgen die minder missionair zijn omdat zij een andere kijk op het Priesterschap hebben?”, vroeg Ouellet.

Hij had net voor de synode een boek over deze kwestie gepubliceerd. Hij hoopt, zo de Curie-Kardinaal, dat het post-synodale schrijven van de Paus over de Amazone-synode “meer Bijbelse grondslagen heeft dan het definitieve document”.

 

Geef een reactie op dit artikel