Een criminele Priester, doet zelfs justitie verbazen

-RAPID CITY- (1010WINS/KNA) Witwassen van geld, fraude bij het overmaken van geld, smokkel van geld naar Polen, het vervalsen van belastingaangiftes: een Priester mag eigenlijk alleen tijdens de Biecht in aanraking komen met dergelijke strafbare feiten . Bij Marcin Stanislaw Garbacz was het anders. Heel anders. De voormalig Priester van het Bisdom Rapid City in South Dakota, VS, werd onlangs door een rechtbank schuldig bevonden aan al deze misdrijven, in totaal 65 zaken.  

Rechter en OM verbaasd, het lijkt wel Indiana Jones

De criminele energie van deze man-Gods is niet gebruikelijk, zelfs niet voor de rechterlijke macht. De gestolen goederen die Garbacz had verzameld, deden hem denken aan de schatten van de Indiana Jones-film ‘Hunters of the Lost Treasure’, zei officier van justitie Ron Parsons. Volgens hem heeft de geestelijke onder meer, meer dan een dozijn vergulde Kelken , talloze bronzen beelden, een diamanten ring ter waarde van ongeveer 9.000 euro en een grote voorraad vulpennen van Montblanc vergaard.

De voormalig Priester had hiervoor systematisch geld gestolen uit schenkingen. ‘s-Avonds was hij in het geheim naar de Kerken van zijn Parochie gegaan en had het geld afgehaald van collectes die daar in inbraakwerende kasten waren opgeslagen. Vervolgens stortte hij – vaak na middernacht – het geld via geldautomaten op zijn rekening. Hij waste het bij verschillende banken, investeringsmaatschappijen en creditcardinstellingen. In totaal zijn er honderdduizenden dollars ‘binnen geharkt’, aldus het parket van South Dakota.   

Maar in mei vorig jaar had het OM zoveel bewijs tegen de man dat er actie werd ondernomen: Garbacz vermoedde al dat justitie hem in het vizier had. Hij nam 50.000 euro aan contanten uit de Kerkkluis en boekte een enkele vliegreis naar Polen. De voormalig Priester regelde razendsnel zijn vlucht naar Polen, maar de autoriteiten waren net iets sneller. Toen de man aankwam op het vliegveld van Seattle, stond de politie hem al op te wachten. Hij werd ter plekke vastgenomen en wacht nu op de uitspraak van de rechter.

Geef een reactie op dit artikel