Paus in Canada

Leestijd: 2 minuten
Maandag 25 juli 2022 -07:05 – Bron: Redactie kerk/KNA/VN – Beeld: Publiek domein
 -Edmonton- Paus Franciscus, in rolstoel, is aangekomen in Canada. Daar werd hij ontvangen door de Canadese premier Justin Trudeau.

Na ruim tien uur vliegen gaat het om de langste reis die de Paus sinds 2019 ondernomen heeft. Het is zijn 37e reis sinds zijn aantreden in 2013. Tot en met 30 juli bezoekt hij onder meer de steden Edmonton, Quebec en Iqaluit aan. Het bezoek biedt hem de gelegenheid om te luisteren naar en te spreken met de inheemse volkeren van Canada. Hij krijgt de kans om de gruwelijke behandeling van inheemse kinderen in de Katholieke internaten aan de kaak te stellen, schrijft de Canadese Bisschoppenconferentie (CCCB) op een website opgedragen aan het bezoek.

Gedwongen

Volgens onafhankelijke schattingen hebben tussen 150.000 en 175.000 inheemse kinderen, vaak gedwongen, hun jeugd in de internaten doorgebracht. De scholen waren in de tijdgeest van toen als heropvoedingsgestichten bedoeld. Het hoofddoel was de Indianenkinderen een ‘blanke opvoeding’ te geven. Daarbij werd geen enkele vorm van geweld gespaard. Zo moesten de inheemse kinderen hun moedertaal afleren, leefden zij volledig afgescheiden van hun families en hun cultuur en werden zij op grote schaal slachtoffer van geestelijke en lichamelijke mishandeling en seksueel misbruik.

De reis van de Paus is opmerkelijk omdat hij met gezondheidsproblemen kampt en tijdelijk aan een rolstoel is gekluisterd. Hij kampt met heuppijn waardoor het lopen moeizaam gaat. De Paus stelde al reizen naar Libanon, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo uit. Als hoofd van de RK-kerk hecht hij grote waarde aan een persoonlijk bezoek en ziet zijn reis ook als een boetedoening voor het leed dat de inheemse bevolking is aangedaan door personen binnen de Canadese kerk en overheid.

In het Vaticaan wordt overigens al aan een volgende Pausreis gewerkt en wel een reis naar Oekraïne.

Geef een reactie op dit artikel