VS-Bisschoppen stemmen over H. Communie voor Biden

Zaterdag 01 mei 2021 07:31- Bron: 1010WINS/KNA Foto: PB
  -Washington- De VS-Bisschoppenconferentie wil, volgens een persverklaring, tijdens hun voorjaarsvergadering in juni een stemming houden, over de vraag of de Katholieke VS-President Joe Biden ondanks zijn liberale houding inzake abortus, wel of niet de H. Communie mag ontvangen.

Dit voornemen is inmiddels door de woordvoerster van de Bisschoppenconferentie Chieko Noguchi bevestigd, meldt de ‘Washington Post’. Biden is de tweede Katholieke President van de USA na John F. Kennedy; de Katholieken zijn getalsmatig de grootste denominatie in het land.

Na de eerste 100 dagen van Bidens Ambtstijd zijn de Bisschoppen het nog steeds oneens over de vraag of iemand met een dergelijk politiek standpunt (het recht op abortus) aan de Eucharistie deel mag nemen. Terwijl de voorzitter van de interdiocesane werkgroep voor bescherming van het leven, Aartsbisschop Joseph Naumann van Kansas City, de Communie voor Biden strikt afwijst, zijn vele andere Bisschoppen de mening toegedaan dat men Biden het Sacrament niet mag weigeren.

Daartoe behoren Washingtons Kardinaal Wilton Gregory, maar ook Bisschop William Francis Malooly, de verantwoordelijk Bisschop in Bidens eigen Diocese Wilmington in de staat Delaware. Zijn verplicht verzoek om af te treden met 77 jaar heeft Paus Franciscus overigens gisteren geaccepteerd en de 64-jarige William Koenig tot zijn opvolger benoemd.

Volgens kerkelijk recht zijn Katholieken ondergeschikt aan de Bisschop van hun Diocese. De laatste keer dat de Bisschoppen over het uitdelen van de H. Communie aan een bekend politicus stemden, was in het jaar 2004. Destijds ging het om de Presidentskandidaat, de Katholiek en Democraat John Kerry, die een aantal liberale standpunten innam rond abortus en homofilie. De uitslag van de stemming destijds viel in het voordeel van Kerry uit; met 183 voor en 6 stemmen tegen, was een overduidelijke meerderheid voor uitreiking van het Sacrament.

Geef een reactie op dit artikel