VS-staat Oklahoma: Totaalverbod op abortuswet per direct

Donderdag 26 mei 2022 -04:23 – Bron: ADN – Beeld: MariaBode
 -Oklahoma-city-   De Amerikaanse staat Oklahoma, heeft per direct een wet ingevoerd welke abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn per direct nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met daarmee de strengste van de VS is.

De nieuwe wetgeving maakt iedereen strafbaar die een abortus willens-en-wetens uitvoert of opwekt, bij een abortus helpt of abortus aanmoedigt. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar. Per direct kunnen burgers rechtszaken aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of ernaar streven.

De nieuwe wet kent één uitzondering. Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de antiabortuswet. Maar zwangerschappen die veroorzaakt zijn door verkrachting of incest mogen niet worden afgebroken, tenzij van die incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Roe versus Wade

Eerder dit jaar kwam de mededeling dat het Amerikaanse Hooggerechtshof voornemens is de uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus legaal. Hierdoor moest in elke staat minstens één kliniek bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet en onder welke voorwaarden mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.

 

Geef een reactie op dit artikel