Waarom worden zoveel Priesters in Mexico vermoord?

29 priesters zijn wereldwijd vermoord sinds het begin van dit jaar. Eenzaam aan de top van de gevaarlijkste landen voor geestelijken: Mexico. Dat is geen toeval, zegt Adveniat-woordvoerder Reiner Wilhelm.

 De laatste serie moorden op Katholieke Priesters in Mexico is een bewuste poging om het maatschappelijk middenveld te verzwakken, aldus de hulporganisatie Adveniat in Latijns-Amerika. ” Icmar Arturo Orta, is de zevende priester dit jaar die werd vermoord, talrijk zijn de aanwijzingen dat de georganiseerde misdaad erachter zit: bedreiging, ontvoering, marteling, verkrachting en moord,” zei Adveniat Mexico-vertegenwoordiger, Reiner Wilhelm, uit Tijuana keerde hij terug naar Duitsland voor een lezing. Georganiseerde misdaad heeft tot doel de samenleving te verzwakken door letterlijk het hoofd af te hakken, “zei Wilhelm.

Het naakte lichaam van Orta werd zondagavond gevonden. Autopsierapporten tonen aan dat het lichaam geboeid en gemarteld was. Er zijn veel “tekenen van extreem brutaal geweld”, inclusief kogels. De Priester  van de Parochie van San Luis Rey de Francia is sinds vrijdag vermist. De Mexicaanse kerk heeft de autoriteiten opgeroepen om het onderzoek te versnellen. “We vertrouwen erop dat de autoriteiten het incident oplossen en de dader(s) zullen berechten,” aldus een verklaring van de Mexicaanse Bisschoppenconferentie via de lokale media dinsdag. Lees verder onder de foto…

Doelbewust zijn de  moorden enmartelingen van de priesters, volgens Adveniat-woordvoerder Wilhelm. “Zij ontnemen de hoop van de kerkgangers en herinneren hen eraan: ‘Let op wat je de Priester/Biechtvader vertelt!’ De Priesters hebben een goed netwerk en horen veel tijdens de biecht. Hun kennis en sociale betrokkenheid kunnen gevaarlijk zijn voor de (drugs)kartels. ” Het aantal Priestermoorden is dramatisch toegenomen onder president Pena Nieto: “Het trieste record tijdens zijn ambtstermijn is 26 vermoorde en twee verdwenen Priesters”, aldus Wilhelm.

Mexico is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor Geestelijken. Alleen al in 2016 werden 520 moorden en misdrijven tegen Katholieke Geestelijken geregistreerd, waarvan de meeste op het konto kwamen van de drugskartels. Al in de periode van president Felipe Calderon (2006-2012), die de oorlog tegen drugs begon, werden in totaal 24 Geestelijken vermoord. In de afgelopen jaren is de situatie voor Priesters in Mexico echter opnieuw verslechterd. Volgens het Catholic Multimedia Center (CCM) zijn zeven Geestelijken in Mexico sinds het begin van dit jaar alleen al vermoord. Wereldwijd is het aantal vermoorde Priesters in deze periode 29.

Bron: Adveniat/CCM/EWTN Foto: Pixabay-symboolfoto

Geef een reactie op dit artikel