Wellicht 100 doden door tornados – VS-Bisschoppen vragen om hulp

Leestijd: 2 minuten
Maandag 13 december 2021 147:15 – Bron: 1010WINS/CNN/KNA- Beeld: PB
  -Washington- De Katholieke Bisschoppen en hulporganisaties in de VS vragen om gebed en donaties voor de tornado-slachtoffers.  Volgens nieuwszenders 1010WINS en CNN trokken vrijdag en zaterdag ruim 30 orkanen door zes staten in het zuiden en midwesten van het land en lieten op veel plaatsen een immense ravage na, welke zelfs voor de VS ongekend is. Volgens de autoriteiten kwamen daarbij meer dan 80 mensen om het leven, hun stoffelijke resten zijn geborgen. Maar tal van mensen worden nog vermist. Het exacte aantal doden en de omvang van de vernielingen zijn dan ook nog onduidelijk. Voor meer doden wordt gevreesd

“Het is hartverscheurend om de verwoestingen te zien die zijn veroorzaakt door de tornado’s die ‘s nachts over het zuiden en middenwesten raasden”, zeggen Aartsbisschop Jose Gomez van Los Angeles, voorzitter van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie en Aartsbisschop Paul Coakley uit Oklahoma City, in een verklaring.

Oproep tot gebed voor de slachtoffers

“In deze Adventstijd bidden wij voor de gewonden, voor de doden en voor hun rouwende families en de getroffen gemeenschappen. Wij bidden ook voor de reddingswerkers en hulpverleners.” Tegelijkertijd roepen de Bisschoppen op om donaties voor de slachtoffers en wederopbouw.

Paus

Ook Paus Franciscus sprak zijn medeleven en nabijheid uit met de slachtoffers en overlevenden van de tornado’s. Hij bad voor hen en voor de slachtoffers in andere regio’s van de Verenigde Staten van Amerika,  tijdens het middaggebed op het Sint-Pietersplein zondagmiddag.

Vooral het stadje Mayfield is zwaar getroffen. Een kaarsenfabriek die vanwege Kerstmis de klok rond produceert, stortte daar volledig in. Op het moment van de instorting waren er volgens de autoriteiten 110 mensen in het gebouw. Het exacte aantal slachtoffers is onduidelijk. In de staat Arkansas heeft de storm een ​​verpleeghuis beschadigd, waarbij minstens één persoon om het leven is gekomen en talloze anderen gewond zijn geraakt. Een Amazon-magazijn stortte in in Illinois, waarbij zeker zes mensen omkwamen.

Biden: “Mijn hart huilt”

De Amerikaanse President Joe Biden spreekt over een van de “grootste tornadorampen in de  geschiedenis van de VS” en belooft de getroffen staten steun van de federale autoriteiten. Hij kondigde aan de Nationale Garde naar de rampgebieden te sturen en zelf ter plaatse te kijken zodra de situatie het toelaat, zonder dat het reddingswerk wordt gehinderd. “Mijn hart huilt”, zei Biden.

Het Amerikaanse Rode Kruis, de Katholieke hulporganisatie Caritas, het Leger des Heils, World Vision en andere hulporganisaties roepen op tot donaties en kondigden hulpleveringen aan in de getroffen gebieden.

 

Geef een reactie op dit artikel