ONDERZOEK: Neemt welvaart toe, neemt religie af

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 3 juli 2025 – 10:12 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA/Campus – Beeld: Oliver Fuss

-Münster- Volgens een Duits onderzoek is het belang van religie wereldwijd de laatste tijd dramatisch afgenomen. Dit heeft ook gevolgen voor voormalige religieuze bolwerken zoals Polen, de VS, Zuid-Korea en Japan, aldus de Duitse godsdienstsocioloog Detlef Pollack, een van de auteurs.

De afname van religieuze verbondenheid is ook waarneembaar in overwegend islamitische landen in Noord-Afrika, evenals in Turkije en Iran. Hoewel er al jaren een toenemende secularisatie wordt waargenomen, noemt Pollack de omvang van de ontwikkeling desalniettemin verrassend, aldus een verklaring van het Cluster of Excellence ‘Religie en Politiek’ aan de Universiteit van Münster gisteren.

Volgens de onderzoeker is het aandeel niet-confessionele inwoners in de VS gestegen tot bijna een derde van de bevolking. In de 20e eeuw lag dit percentage nog onder de 10 procent. “In Polen, dat voorheen werd gekenmerkt door een aanzienlijke (katholiek)religieuze stabiliteit, daalde het wekelijkse kerkbezoek alleen al tussen 2015 en 2021 met tien procentpunten.”

Slechts 40 procent moslim in Iran

Pollack zegt dat de secularisatie in Iran bijzonder opvallend is onder de overwegend islamitische landen. Officiële cijfers suggereren dat meer dan 99 procent van de Iraniërs zich als moslim identificeert. Volgens een online-enquête ligt dit cijfer echter rond de 40 procent. Ruim 20 procent zegt tot geen enkele religie te behoren en ongeveer 9 procent omschrijft zichzelf als atheïst.

Volgens Pollack zijn de verklaringen voor de afname van het belang van religie onder meer de groeiende welvaart, de uitbreiding van de verzorgingsstaat en de toenemende individualisering. “De omstandigheden zijn zo fundamenteel veranderd dat het geloof in een hiernamaals, in God, in de effectiviteit van religieuze rituelen en in de helende kracht van religieuze instellingen voor velen niet langer plausibel is.” Deze studie is nu al voor de derde keer uitgevoerd.

Volgens het persbericht is de studie gebaseerd op gegevens uit grote delen van Europa, Amerika en Azië en bevat vele representatieve datasets, afkomstig van bisdommen, maar ook van onafhankelijke onderzoeksinstituten. Het werd onlangs gepubliceerd als de derde, geactualiseerde editie van ‘Religie in de moderne tijd. Een internationale vergelijking’ door het Duitse Campus Verlag. (Info: Religie in de moderne tijd.