België: Speurtocht naar Mariabeelden

-GLABBEEK- Pastorale Zone Glabbeek zet Maria in de kijker in de meimaand. Uitdaging: zoek de tweehonderd beelden in de gemeente.

-GROOT GLABBEEK) (ADN) Wie het Paaseieren zoeken beu is, kan nu op zoek naar Mariabeelden. Die zijn er in alle formaten, in gebouwen, nissen en grotjes.

In de Mariamaand mei worden de meeste versierd. In Groot-Glabbeek (B) zijn meer dan tweehonderd beelden en beeldjes te vinden. Nu de meibedevaarten zijn geannuleerd omwille van de Coronamaatregelen, stelt de Parochie voor om de Mariabeelden op een andere wijze te ontdekken. Dat kan een gezinsuitje worden, wandeling of fietstocht.

Eerder fotografeerde Georges Stockmans alle kapellen voor een tentoonstelling. Chris Nijs hielp daar bij: “?Vele van de kleinere kapellen in nissen en aan bomen dateren van rond 1950. Dat was een Mariajaar.” Van een vijftal grote kapellen zijn beelden te zien bij de heemkundige kring.

Dorpsbewoonster Hilda Poleunus inventariseert specifiek Lourdesgrotten. Op haar website staan achttien Mariagrotten uit Glabbeek. Zij haalde hiermee zelf de Nederlandse TV in 2009.

Geef een reactie op dit artikel