Lichtwandeling moet Maria Lichtmis weer in herinnering brengen

‘Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm’.
-HERNE (B)-Maria Lichtmis op 2 februari wordt her en der gevierd in Nederland en België met kaarsen en pannenkoeken. Dat gebruik is ook de vereniging ‘Herne Leeft!’ niet ontgaan. Maar om de traditie van Maria-Lichtmis nog van wat meer kleur te voorzien koppelen gangmakers Veerle Van der Steen en haar teamgenoten daar nu alvast ook nog een winterse avondwandeling aan vast.

Lichtmis wordt in de lage landen nog steevast gelinkt aan het einde van de winter. Na de donkere maanden december en januari keert het licht geleidelijk aan terug en bloeit het leven weer op.  Een eeuwenoude traditie wil dat er met de viering van Maria Lichtmis ook pannenkoeken gegeten worden. Dat gegeven is overigens nog steeds terug te vinden in het gezegde ‘Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm’.
Fakkels en theelichtjes
Op zaterdag 2 februari om 19uur wordt er dan ook gezamenlijk vertrokken vanuit het Dominicanessenklooster aan de Heilige Geeststraat op de grens met Edingen voor een leuke avondwandeling van een drietal kilometers. Iedereen is daar dan ook welkom om er samen, gewapend met fakkels en theelichtjes, op uit te trekken. De route is goed begaanbaar voor jong en minderjong. Warme kledij, een fluohesje en goede stapschoenen zijn wel aan te raden. Ook een zaklamp of een betrouwbare fakkel kunnen van dienst zijn.
Pannenkoeken
Na de wandeling kan er dan in het Klooster gesmuld worden van lekkere pannenkoeken. Wie graag enkel van de pannenkoeken wil genieten kan zijn bestelling alvast al op voorhand plaatsen. De pannenkoeken (5 stuks voor slechts 3€) worden dan aan huis geleverd. Dit is enkel geldig voor inwoners van Herne. De bestelling doen en afspraken maken kan via herneleeft@gmail.com .
Wie wil deelnemen aan de wandeling wordt verzocht vooraf 5€ per deelnemer – pannenkoek en warme drank inbegrepen – over te schrijven op BE28 3631 8243 5620.
De opbrengst gaat naar een ‘pot’ waarvan de inhoud op latere datum door Herne Leeft! aan een lokaal goed doel wordt geschonken.
Meer info op deze Facebookpagina . (MB)

Geef een reactie op dit artikel