Lourdes krijgt wellicht status Nationaal-Heiligdom

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 7 november 2020 15:22 (Redactie kerk/KNA Foto EMB)

-Parijs- Het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes maakt kans op de titel Nationaal-Heiligdom. Over een dergelijke mogelijkheid willen de Franse Bisschoppen vandaag beraadslagen, meldt nieuwsportaal ‘La Croix” .

“In Lourdes zijn duidelijkere regels nodig die het mogelijk maken om rekening te houden met de verschillende dimensies van het bedevaartsoord: lokaal, nationaal en internationaal”, zei Hulpbisschop Antoine Herouard van Lille, Pauselijk afgevaardigde voor het bedevaartsoord sinds juni 2019.

 

De idee was om Lourdes ‘om te bouwen’ tot een Heiligdom op internationaal niveau. Het verschil is dat de statuten worden goedgekeurd door de Bisschoppenconferentie, terwijl Rome rechtstreeks ingrijpt in internationale Heiligdommen, legt Herouard uit. Het wereldberoemde Heiligdom van Fatima is een Portugees Nationaal Heiligdom, het minder bezochte Heiligdom van Loreto in Italië een internationaal Heiligdom.

 

Het is belangrijk om de rol van de belangrijkste instanties rond Lourdes beter te coördineren, namelijk de Diocesane Bisschop, de bedevaart-rector, en andere geestelijken. Volgens de nieuwe statuten zal de rector voortaan worden benoemd door de Permanente Raad van de Franse Bisschoppenconferentie op voorstel van de Diocesane Bisschop. Er zal ook een Bisschoppelijke adviesraad worden gevormd. Het Mariale bedevaartsoord mag niet worden beroofd van zijn Pyreneese identiteit.

Bij een positieve uitslag van de stemming zullen de nieuwe statuten ter goedkeuring naar Rome worden gezonden; goedkeuring kan worden verwacht, aangezien de regels zijn ontwikkeld in samenwerking met de relevante Vaticaanse autoriteiten. Herouard verwacht de inwerkingtreding begin 2021. Zijn mandaat als Pauselijke afgevaardigde zou kort daarna kunnen eindigen, zei hij.

 

Geef een reactie op dit artikel