Mariakapel Horn wordt 80, open lucht Mis

-HORN- Het Mariakapelletje van het Limburgse Horn (1939-2019) wordt 80 jaar en zal daarom zaterdag 22 juni, tijdens een openluchtmis alle eer krijgen. De Mis start om 17.45 uur bij het Kapelletje aan de Beurik.

Op de altaarsteen in de kapel met daarop het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, staat de tekst: Horn aan Christus, door Maria, 25 juni 1939. Uit archiefstukken van de parochie blijkt dat er omstreeks 1800 al een Mariakapelletje heeft gestaan op de driesprong Eindstraat, Beurik en Posthuisweg.

Oude Kapel was aan vervanging toe

Door vocht en hoge waterstanden van de Maas raakte het oude kapelletje in verval. Daarop besloot de pastoor het Kapelletje te laten restaureren. Aannemer Willem Engelen constateerde echter dat de staat van het Kapelletje dusdanig slecht was, dat hij adviseerde om het af te breken en een nieuwe Kapel te bouwen.

Jacobus Reijnders stond daarvoor een stukje van zijn tuin af om een betere omgeving aan het Kapelletje te bieden. Bij de nieuwbouw werden stenen en ander bouwmateriaal dat over was van de bouw van de Kerk gebruikt.  Op 15 augustus werd het kapelletje ingezegend en werd het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes (door pastoor Cuypers uit Lourdes meegebracht) er in een plechtige processie heen gedragen en op de ‘troon’ geplaatst. Gedurende de oorlogsjaren bood het Kapelletje een plek van troost en hoop, maar ook in de jaren daarna.

Omwonenden verzorgden al die jaren het Kapelletje. Met de geschiedenis van de Mariaput zal de naam van de geboren en getogen putbewoonster Mina Ramakers altijd genoemd blijven. Zij had er haar levenstaak van gemaakt om het Kapelletje te poetsen en de bloemen en de kaarsen te verzorgen. Zij droeg met ere de dorpsnaam ‘Kepelkes-Mien’. Zelf noemde zij zich de buurvrouw van Maria. Zij overleed in 1989 op hoge leeftijd in het verzorgingstehuis Camillus te Roermond. Haar taak werd overgenomen door Annie Janssen die de zorg voor het Kapelletje tot ongeveer 1995 op zich nam. Til Hendrikx die vlakbij het Kapelletje woont nam de dankbare taak over in 1995 van mevrouw Janssen en doet thans het onderhoud.

Meimaand Mariamaand

In 1988 is de kapel door de Mariaput in samenwerking met de gemeente gerenoveerd, waarna het er op 6 mei 1989 weer als nieuw bijstond. Sinds 2014 vindt hier in de meimaand Mariamaand elke dinsdagmorgen een Heilige Mis in de buitenlucht plaats. Het Kapelletje is tegenwoordig in eigendom van de familie Spee.

Foto: Embedding Photography

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*