Online-congres b.g.v. 40-jarig jubileum Mariaverschijning te Medjugorje

Vrijdag 15 januari 2021 15:39 Bron: KNA/redactie kerk Foto: PB/EMB

-Beuren (D)- Bij gelegenheid van de 40ste verjaardag van de eerste, vermeende verschijningen, van de Heilige Maagd Maria in Medjugorje (Bosnië) is er een internationaal online congres. Het zal plaatsvinden op DV 30 en 31 januari onder de titel ‘Medjugorje – model voor de nieuwe evangelisatie van de wereld’, aldus de aankondiging van de vereniging Medjugorje Duitsland gevestigd in het Duitse Beuren.

Op het programma staan ​​getuigenissen van geloof, lezingen en muziek. Aangekondigd als sprekers zijn de Poolse Aartsbisschop Henryk Hoser, Apostolisch-visitator in Medjugorje, de Augsburgse Bisschop Bertram Meier, Franjo Komarica, Bisschop van Banja Luka, en een ziener. Er worden honderdduizenden online-gasten verwacht, aldus de organisatoren. Lees verder onder de foto>

Bedevaartskerk te Medjugorje (Foto EMB)

Verbod

In 1981 maakten zes kinderen in Medjugorje melding, dat de Moeder Gods aan hen was verschenen, terwijl zij bezig waren met het hoeden van schapen. De verschijningen komen nog steeds voor, volgens de inmiddels volwassen jongens en meisjes. Inmiddels zou de Heilige Maagd al tienduizenden keren zijn verschenen. De uiteindelijke beslissing over de echtheid van de verschijningen in Medjugorje ligt bij de Paus. Deze heeft tot op heden nog geen afsluitend oordeel geveld.

In 2019 hief het Vaticaan echter een verbod voor officiële bedevaarten, door parochies en Diocesen naar Medjugorje, op. Dit betekent echter niet de de verschijningen zijn erkend. Daarvoor zijn nog meerdere onderzoeken nodig.

Twijfels rond verschijningen

De redenen waarom de verschijningen in Medjugorje nog steeds niet erkend zijn, zijn er velerlei. Allereerst de tienduizenden verschijningen. In tal van oorden, waar Maria verscheen, zoals Lourdes of Heede, gebeurde dit een aantal malen, maar geen duizenden en zeker geen tienduizenden malen. Medjugorje ligt in een zeer arme streek die tot welvaart kwam door het ‘Mariatoerisme’. Een niet erkennen van de verschijningen zou zeker leiden tot een ineenstorting van de lokale- en regionale economie.

 

De rol van de Maffia

Opmerkelijk is ook de rol van de Bosnische Maffia. In het door-en-door corrupte en straatarme land is de invloed van de Maffia groot, in en om Medjugorje zelfs zeer groot. Vrijwel alle hotels en horeca in en om de stad zijn in handen van Maffiaclans, dat geldt ook voor de volledige souvenirverkoop. De Maffia zou,  volgens enkele spraakzame bewoners van Medjugorje, ook zeer intimiderend optreden tegen kritische bezoekers of onderzoekers van de verschijningen. Voorlopig lijkt het Vaticaan nog geen uitsluitsel te willen of kunnen geven over de echtheid van de verschijningen. Deskundigen op het gebied van Maria-verschijningen verwachten ook niet dat dat onder Paus Franciscus zal geschieden.

Geef een reactie op dit artikel