Paus bezoekt het huis van Maria in Loreto

Met vier miljoen Pelgrims per jaar is Loreto een van de grootste Mariale Heiligdommen ter wereld. Vandaag bezocht de Paus het ‘Heilige Maria Huis’ aldaar – en zette zijn handtekening onder de langverwachte post-synodale brief aan de jeugd.

-LORETO-Paus Franciscus heeft maandag 25 maart 2019 een brief geschreven aan de jeugd in het Noord-Italiaanse Pelgrimsoord Loreto. Hierin vat hij de resultaten van de Synode van de Bisschoppen in het Vaticaan, van oktober vorig jaar samen, waarin de situatie en de begeleiding van jonge mensen wordt behandeld. De tekst, die de Spaanse titel “Vive Cristo, our hope, lives” (“leve Christus, onze hoop leeft”) draagt, zal op een later tijdstip in meerdere talen worden gepubliceerd.

In een ontmoeting met gelovigen en Pelgrims zei de Paus dat Maria het “voorbeeld van elke roeping” is. Zelfs vandaag de dag spreekt zij de jongere generatie aan en begeleidt iedereen in zijn of haar  levenskeuzes. God kan “discreet, maar krachtig” het leven van een ieder binnendringen; maar je moet dan wel naar Zijn stem luisteren.

Aandacht voor de traditionele familie

Tegelijkertijd voerde de Paus campagne voor het traditionele gezin. In de huidige tijd krijgt het gezin, gebaseerd op een huwelijk tussen een man en een vrouw, een ‘essentiële betekenis en missie’. Het is belangrijk om het ‘door God ontworpen plan voor het gezin’ en zijn ‘onvervangbaarheid in dienst van het leven en de maatschappij’ opnieuw te ontdekken, zegt Franciscus.

‘s-Ochtends vierde de Paus de Mis in de Bedevaartkapel van Loreto. Het huis van Maria werd volgens de overlevering op miraculeuze wijze overgebracht van Nazareth naar Loreto. Lees verder onder de foto>

Bedevaartsoord Loreto

De gemeente Loreto wordt beschouwd als het belangrijkste Maria-heiligdom in Italië. Met ongeveer 4 miljoen bezoekers per jaar staat het kleine stadje aan de Adriatische kust ook op de zesde plaats op de lijst van de grootste Mariale Pelgrimsoorden ter wereld. Volgens de legende droegen engelen het huis van O.L. Vrouw Maria van Nazareth in 1295 naar Loreto. Het 9 meter lange, 4 meter brede en 5 meter hoge gebouw, bekend als het ‘Heilige Huis’, is vandaag het middelpunt van de 15e-eeuwse Bedevaartsbasiliek. Volgens archeologisch onderzoek kunnen de stenen van het huis daadwerkelijk uit het Midden-Oosten afkomstig zijn en mogelijk door kruisvaarders naar Italië zijn gebracht. Het huis heeft als voorbeeld gediend in gans Europa voor de zogenaamde Loreto-kapellen, die vandaag de dag in veel Europese steden en dorpen de bestemming zijn van vele Pelgrims.

Bron: KNA Foto: wikimedia-zorro2212/pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel