Vaticaan prijst Mariabedevaartsoord Loreto

Voortaan wereldwijde herdenkingsdag op 10 december

-Vaticaanstad (KNA) De herdenkingsdag van “Maria van Loreto”, welke tot nu toe alleen op sommige plaatsen werd gevierd, zal in de toekomst door de Katholieke Kerk wereldwijd worden gevierd. De achtergrond is het belang van het Italiaanse Bedevaartoord Loreto, zoals blijkt uit een donderdag gepubliceerd decreet door de Congregatie voor de Eredienst. De herdenkingsdag moet daarom worden opgenomen in de Romeinse kalender voor 10 december en elk jaar op deze datum worden gevierd. De overeenkomstige teksten voor het Missaal en de Liturgie werden gepubliceerd door de Congregatie met het decreet in het Latijn, ondertekend door Kardinaal Robert Sarah.

Paus Franciscus bezocht dit jaar in maart Loreto. In de Basiliek van het Heilige Huis in Loreto wordt traditioneel een deel van het geboortehuis van Maria uit Nazareth bewaard, waar de Aartsengel Gabriël de boodschap van de geboorte van Jezus aan haar verkondigde. In de Bedevaartkerk staan de drie muren van het huis van Nazareth, welke door Kruisvaarders in 1294 naar Loreto werden gebracht.

Paus Julius II (1503-1513) liet een marmeren lambrisering aan het huis aanbrengen naar een ontwerp van Donato Bramante (1444-1514), dat werd uitgevoerd van 1513 tot 1527. Het wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de Italiaanse renaissance-beeldhouwkunst.

De Bedevaartplaats was erin geslaagd  om in de loop van de tijd, niet minder dan Nazareth in het Heilige Land, de evangelische deugden van de Heilige Familie te presenteren, staat in het decreet, dat dateert van 7 oktober. Maria van Loreto hielp ook veel zieke mensen en ook veel luchtreizigers, wier beschermvrouwe zij is. De legende wil dat Engelen het huis van Nazareth via de lucht naar Loreto brachten.

Foto: Pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel