Weer meer mensen op bezoek bij Maria in Kevelaer en Heede

Woensdag 20 april 2022 06:02 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Mariabode

 -Heede/Kevelaer- Langs de Nederlands/Duitse grens liggen twee beroemde en drukbezochte Mariabedevaartsoorden. In het Noorden, vlak over de grens bij Bourtange (Gr) ligt Heede, zuidelijker, vlak over de grens in Gelderland Kevelaer. Beide oorden trekken, nu de coronabeperkingen zijn geschrapt, weer meer gelovigen. De bezoekers van weleer zijn Maria niet vergeten. Al tijdens de afgelopen Paasdagen kwamen opmerkelijk veel mensen naar beide bedevaartsoorden. 

Het bedevaartseizoen in Kevelaer, begint op 1 mei officieel en grotendeels zonder coronabeperkingen. Alle zitplaatsen in de Mariabasiliek mogen dan weer gebruikt worden, zo maakte het bisdom Münster bekend. Tot 700 gelovigen kunnen dan de vieringen bijwonen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Ook in Heede is de kerk weer open en is de nachtelijke processie op de eerste zaterdag van de maand, sinds april, weer helemaal terug, al is hier voorlopig nog het dragen van een mondkapje verplicht (FFP2). Aanmelden hoeft niet meer.

Voorzichtig

Vanwege de coronapandemie mochten in de afgelopen twee jaar veel zitplaatsen niet gebruikt worden. Maar afgelopen Pasen nam de drukte weer aanzienlijk toe, al is merkbaar dat ouderen nog steeds voorzichtig zijn, bericht woordvoerder Gregor Kauling aan KNA media. In Heede verheugt men zich nu al op de ‘wandelbedevaart’ eind augustus, wanneer tal van parochies langs de Nederlands/Duitse grens, op de laatste zaterdag van de maand, te voet massaal richting Heede wandelen. Bij aankomst is er dan een H. MIs en aansluitend een gemoedelijk samenzijn met maaltijd en natuurlijk Kaffee und Kuchen.

Dikste boom van Duitsland

Kevelaer is na het Beierse Altötting het tweede Katholieke pelgrimsoord van Duitsland. Jaarlijks komen hier rond 800.000 pelgrims.

Heede, in het noorden van Duitsland, vlak aan de Nederlandse grens, is niet alleen een Mariabedevaartsoord, maar ook het dorp met de Heeder Linde, de dikste boom van Duitsland, U treft deze aan in het wandelpark in het centrum. Het bedevaartsoord, óók in het centrum, trekt dagelijks rond 500 bezoekers.

Geef een reactie op dit artikel