-Brussel- Ook een virtuele wandeling door het bos, met een VR-bril, heeft meetbare effecten op het welzijn. En als ook geluid en geur kloppen, is dat effect nog groter, blijkt uit experimenten in Duitsland.
Bosbaden of ‘Shinrin Yoku’: in Japan is al lang bekend dat bewust tijd doorbrengen in de natuur zowel stress als de bloeddruk verlaagt en de gezondheid ten goede komt. Maar is daar wel een echt bos voor nodig, vroegen Duitse wetenschappers zich af.
Onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn namen de proef op de som. Ze maakten video- en geluidsopnames in het grootste Douglassparrenwoud van Europa.
Meer dan 130 deelnemers kregen eerst een acute stress-situatie voorgeschoteld, en werden vervolgens blootgesteld aan de video en audio via een VR-bril. In sommige gevallen werden die nog eens gecombineerd met de geur van essentiële oliën van de spar.
Geur, geluid en beeld
Vooral die laatste combinatie van geur, geluid en beeld bleek erg effectief om het welbevinden van de kandidaten op te krikken, en een sterker gevoel van verbondenheid met de natuur te creëren. Niet alleen hun humeur werd beter, er werden ook effecten geregistreerd op het kortetermijngeheugen.
Er is nog meer en grootschaliger onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen, benadrukken de onderzoekers, en om de mechanismen achter het systeem te begrijpen. Maar ze kunnen wel al stellen dat digitale natuurervaringen een emotioneel effect kunnen produceren.
Dat kan vooral een verschil maken op plekken waar de toegang tot natuur beperkt is, zoals in ziekenhuizen, wachtkamers of ruimtes in de stad, zegt Simone Kühn, directeur voor het Centrum Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development
“Multi-zintuiglijke virtuele realiteit of doelbewuste natuurscènes kunnen dan het mentaal welzijn verhogen”, zegt ze. “De beelden, geluiden en geuren van de natuur bieden een tot nog toe onderschat potentieel om de stemming en mentale prestaties te verbeteren.”