Oorlog: energie duurder, inflatie groeit, hamsteren neemt toe

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 25 februari 2022 13:37 – Bron: DNB/NOS/ADN – Beeld: PB
  -Amsterdam- De president van de Nederlandse Bank, Klaas Knot, maakt zich ernstig zorgen over de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Nederland.

“Dit gaat op de korte termijn leiden tot hogere energieprijzen en meer inflatie”, zegt hij tegen de NOS. Het conflict versterkt als het ware de huidige trend, waarin de inflatie en gasprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen. “Het versterkt mijn zorgen over de koopkracht, zeker voor mensen met een kleine beurs. De grote vraag, volgens Knot, is hoe lang de situatie aanhoudt.

Hand weer op de knip

Inmiddels kunnen winkels merken dat de consument de ‘hand weer op de knip’ houdt. Hamsteren neemt ook weer toe, weliswaar gaat het niet om wc-papier, zoals aan het begin van de pandemie, maar nu om brandstof. De benzineprijs maakt een opmars naar 2,50 Euro per liter. Bij tankstations staan inmiddels lange rijen wachtenden, die de stijging van de prijzen in de komende dagen voor willen zijn. De eerste pompen zijn in de loop van de ochtend al gesloten, volledig uitverkocht.

Ook in de supermarkten kunnen de prijsbordjes nu dagelijks worden aangepast, niet voor stuntprijzen, maar voor de zoveelste prijsverhoging. De stijgende brandstofkosten worden in de prijs van producten doorberekend. Eén van de vele voorbeelden: 5 liter schoonmaakazijn kostte 1 jaar geleden bij de diverse supermarkten rond 1,50. Nu ligt het voor 2,55 Euro in de winkels.

Horeca

De prijzen van energie, incl. brandstofkosten auto, zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat consumentenorganisaties aan de bel trekken en waarschuwen dat minima en middeninkomens het niet meer zullen ‘trekken’. De net weer ‘opgestane’ horecasector zal de eerste klappen voelen, omdat steeds meer mensen ‘een hapje en een drankje’ op een terras voorlopig achterwege zullen laten.