OPINIE: “Jan Terlouw begreep dat gezag niet ontstaat door te overtuigen, maar door te luisteren”

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 20 mei 2025 – 07:10 uur – Bron: Redactie Binnenland – Beeld: Nat. comm. 4 en 5 mei/EMB

 

O P I N I E 

door

Charlotte van Asseldonk

-Twello- Jan Terlouw was het voorbeeld van een leider die zijn invloed niet won met grote woorden of dominante optredens, maar met een rustige, verbindende aanpak. Zijn overlijden is daarmee niet alleen een verlies voor politiek Nederland, ook voor veel leiders die hem als bron van inspiratie zagen. 

Terlouw begreep dat gezag niet ontstaat door te overtuigen, maar door te luisteren, richting te geven en ruimte te maken voor het gesprek. Zijn invloed zat in zijn morele kompas, niet in het volume. Zo bracht hij vertrouwen waar anderen verdeeldheid zaaien. Dat zijn belangrijke elementen waardoor mensen leiders willen volgen.

Duidelijkheid en inlevingsvermogen

Zijn ‘zachte’ stijl is allerminst een voorbeeld uit vervlogen tijden, maar iets waar ook nu veel behoefte aan is. In een tijd van snelle meningen en scherpe tegenstellingen is het belangrijk dat leiders durven te vertragen, duidelijk zijn en zich echt inleven.

De vraag stellen: ‘wat speelt hier echt?’, ruimte geven aan schurende perspectieven en duidelijk zijn over de koers, ook als er verdeeldheid is. Dat zijn belangrijke leiderschapskwaliteiten.

Risico’s nemen

Leiderschap gaat niet om gelijk krijgen of overrulen; het gaat erom een klimaat te scheppen waarin mensen zich vrij voelen om risico’s te nemen, fouten te delen en elkaar tegen te spreken. Terlouw creëerde die ruimte en won daarmee gezag én resultaat. Daar kunnen leiders vandaag nog steeds van leren.

Charlotte van Asseldonk is leiderschapsexpert en richt zich specifiek op invloedrijk leiderschap. Zij is eigenaar van de TalentenLeider. Beeld: Nationaal comitee  en 5 mei