Hollywood wil Georgia boycotten vanwege nieuwe abortuswet

Maatregel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de VS-filmindustrie

Door Bernd Tenhage

-Atlanta-  Het stadje Senoia, een voorstad van de metropool Atlanta dreigt economisch ten onder te gaan. De producenten van de horrorserie “The Walking Dead” willen de opnamen voor de tiende reeks staken, omdat de regering van Georgia enkele maanden geleden een van de strengste abortuswetgevingen van de VS invoerde.

Of de hit-serie in het ‘Hollywood van het Zuiden’ er nog langer zal worden gefilmd, is meer dan onzeker. Want de uitgesproken liberale filmindustrie van Los Angeles, die door belastingmaatregelen al een hele tijd goedkoper produceert in Georgia, stoort zich aan de zogenaamde hartslag-wet van de conservatieve regering van de VS-staat.

De nieuwe abortuswet verbiedt abortus vanaf het tijdstip, wanneer het hartkloppen van de foetus waarneembaar is – en dat is in de regel vanaf de vijfde of zesde week mogelijk. De productie-maatschappij staat niet alleen in haar opvatting. Ook de grote ‘reuzen’ in de filmbranche zoals Warner, Netflix of Disney zijn de nieuwe abortusmaatregelen een gruwel. In de afgelopen weken hebben directies van verschillende VS-filmmaatschappijen er over nagedacht om zich helemaal uit Georgia terug te trekken. “Met een dergelijke wetgeving is het bijna onmogelijk, daar te produceren”, zei de Chef van Walt Disney Company, Bob Iger.

Met het van kracht worden van de nieuwe abortuswet en de ondertekening daarvan door de Gouverneur Brian Kemp (Republikijnen) komen “de grote investeringen in Georgia in gevaar”, aldus Netflix-manager Ted Sarandos.

Als reden gaf Netflix aan dat de onderneming in Georgia veel vrouwen in dienst heeft. Hun rechten worden door de nieuwe voorschriften “sterk ingeperkt”. “Wie bent U, dat U mij gaat voorschrijven, wat ik met mijn lichaam doe”, zei actrice Milla Jovovich huilend in een video tegen de parlementsleden van Georgia. Deze hadden met 92 tegen 78 stemmen de wet aangenomen.

Maar er is ook een tegengeluid richting Hollywood. In de sociale media krijgen de woordvoerders van de anti-Georgia-campagne van velen het verwijt er een dubbele moraal op na te houden: “Zij maken ook films in landen, waar abortus volledig verboden is en homosexualiteit strafbaar”.

Protest is er ook van de kant van Hollywood-houwdegen Clint Eastwood. Van een Georgia-boycot wil hij helemaal niets weten. In tegendeel: De 89-jarige laat daar aan de media weten zijn nieuwste film juist daar te draaien – een film over de bomaanslag tijdens de Olympische spelen van 1996 in Atlanta.

Zou het uiteindelijk toch tot een boycot komen, dan komt dat de staat Georgia duur te staan.
Sinds ongeveer tien jaar ‘boomt’ daar de filmbussiness. Duizenden vinden een baan in het “Hollywood van het Zuiden”. Meerdere blockbusters zoals ‘Spider-Man: Homecoming’ of ‘Captain America: Civil War’ worden  gemaakt in Georgia – dankzij aantrekkelijke belastingmaatregelen. Want de VS-staat verstrekt filmproducenten lucratieve subsidies en belastingvoordeeltjes ten aanzien van de productiekosten.

Hoe dan ook, de opinie in Hollywood, in de boycotkwestie, is verdeeld – evenzo als het gaat om abortus in heel Amerika. Boycotdreigingen vanuit de filmbranche omwille van maatschappelijke thema’s  zijn niet nieuw. Al in 2016 hadden Disney en Marvel Studios de Zuidelijke staat wegens een wetsvoorstel met een vertrek gedreigd. Het toenmalige wetsvoorstel zou religieuze gemeenschappen en privé-personen toestaan, diensten en of verkoop aan paren van hetzelfde geslacht te weigeren. Een veto van de Gouverneur verhinderde uiteindelijk het aannemen van de wet.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel