Pastoor viert 12 ‘Nachtmissen’ op rij dit jaar. Met dank aan de wasknijper

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 12 december 2020 09:59 Bron: Redactie kerk/Foto PB)

-München- Een Nachtmis met 1.000 bezoekers? Dit jaar vanwege de coronabeperkingen onmogelijk. Maar je kunt ook 12 Missen op rij doen met 100 personen – dat zegt Pastoor Rainer Maria Schießler. Daarom begint in het Duitse München de Nachtmis al om 12.00 ‘s-middags en daarna Mis na Mis na Mis. Zó kan het dus ook ! Lees verder onder de foto>

De bekende Pastoor van München Rainer Maria Schießler (60) tijdens een Carnavalspreek

De bekende Pastoor van München Rainer Maria Schießler (60) wil op Kerstavond (Heiligabend) twaalf uur ononderbroken de Nachtmis vieren. Vanaf 12 uur ‘s-middags worden in zijn parochie Sankt Maximilian twaalf Missen van één uur op rij gehouden, aldus Schiessler in de krant ‘Abendzeitung’. Vanwege de coronapandemie is het dit jaar onmogelijk, 1.000 mensen gelijktijdig in het kerkgebouw toe te laten. “Maar wij kunnen wel twaalf keer 100 mensen binnenlaten, dus delen wij het op die manier op”, aldus de creatieve geestelijke. Elk uur is de Mis feestelijk, maar bescheiden.

Hij is zelf weliswaar in iedere Mis aanwezig, de preekbeurten zal hij ‘delen’ met zijn parochievicaris, aldus Schiessler. Angst, dat er op de normale aanvangstijd van de Nachtmis, om 22 uur, topdrukte zal zijn, heeft hij niet, “omdat er geen dagdeel zal zijn, dat belangrijker is dan de andere”. Ook de muzikale component mag niet te kort komen tijdens de vieringen. “De muziek – wij hebben vele artiesten uitgenodigd om te musiceren – zal prachtig en waardig zijn.”

“Als iedereen meedoet, dan moet het functioneren”

Aanmelden om de Mis bij te kunnen wonen hoeven de mensen niet, benadrukt de Priester. “Wij hebben bij een drogist wasknijpers gekocht.” Iedere bezoeker moet er bij binnenkomst een opdoen. Als er geen wasknijpers meer in het mandje bij de ingang zijn, dan is de kerk vol en moet men maar even een uurtje gaan wandelen of wachten”. Bij het verlaten van de kerk moet men de wasknijper weer afgeven, daarna worden de wasknijpers gedesinfecteerd. “Als Iedereen meewerkt, dan functioneert het prima”, zegt de Pastoor. Om de verplichte afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen in het kerkgebouw, worden de banken uit de kerk gehaald en vervangen door 150 stoelen. “Wij gaan ook meer ‘luchten’ tussen de vieringen door.”

Bezoekers die jaarlijks ver moeten reizen om de Nachtmis te kunnen meevieren in de Sankt Maximiliankerk, adviseren wij dit jaar thuis te blijven, aldus Schiessler. “Het spijt mij dat te moeten zeggen, maar het kan echt niet anders: Blijf alsjeblieft thuis, bezoek een Nachtmis in jullie eigen dorp. Niemand moet gaan reizen tijdens de Kerst dit jaar, ook niet om onze mooie kerk te bezoeken”.

Of Schiessler ook de hoofdcelebrant van alle vieringen zal zijn, wordt niet helemaal duidelijk. Kerkrechtelijk zijn op één dag meervoudige vieringen alleen bij hoge uitzonderingen toegestaan.