Paus vraagt om gebed voor Myanmar en Peru

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 24 januari 2023 – 01:01 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zijn ontzetting uitgesproken over de verwoesting van een Rooms-Katholieke Kerk in Myanmar en riep tot gebed voor vrede in het land op. De Pontifex vroeg ook om gebed voor een einde aan het geweld in Peru tijdens zijn middaggebed op het Sint-Pietersplein.

De Paus uitte zijn bezorgdheid over Myanmar, waar in het dorp Chan Tharn, een van de oudste en belangrijkste Katholieke Godshuizen van het land, in brand werd gestoken: “Ik sta dicht bij de burgerbevolking, die in veel steden zwaar op de proef wordt gesteld. Ik bid dat God snel een eind aan dit conflict maakt en dat er een nieuw tijdperk van vergeving, liefde en vrede mag aanbreken. Laten wij samen bidden tot Onze-Lieve-Vrouw van Myanmar”, vroeg de Paus en bad een Wees Gegroet.

Een week geleden heeft het Myanmarese leger de Kerk van de Ten Hemelopneming van de Maagd Maria, gebouwd in 1894, in brand gestoken. Het Kerkgebouw werd bijna volledig verwoest in het overwegend Christelijke dorp Chan Tharn in het noordoosten van het land. Het hele dorp, waarin 3.000 mensen woonden, werd ook met de grond gelijk gemaakt.

Peru

Paus Franciscus gebruikte zijn middaggebed óók om voor vrede in Peru te vragen. Enkele van de ongeveer 45.000 bezoekers op het plein hadden Peruaanse vlaggen bij zich. De Pontifex zei: “Ik wil ook bidden dat er een einde komt aan de gewelddadigheden in Peru. Geweld vernietigt de hoop op een rechtvaardige oplossing voor problemen. Ik moedig alle betrokkenen aan om de weg van dialoog tussen broeders en zusters van dezelfde natie in te slaan, met eerbied voor de mensenrechten en de rechtsstaat. Ik sluit mij aan bij de oproep van de Peruaanse Bisschoppen: geen geweld, waar het ook vandaan komt. Stop met het doden van medemensen! Er zijn vandaag ook Peruanen hier op het Sint-Pietersplein.”

Tevens vroeg de Paus, zoals elke week, te bidden voor vrede in Oekraïne. Bij gelegenheid van de afsluiting van de Week voor de Eenheid van de Christenen, vroeg hij eveneens te bidden voor een “volledige eenheid aller Christenen”