Congo: Paus roept op tot verzoening tijdens H. Mis

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 01 februari 2023 – 06:04 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/RTNC – Beeld: Publiek domein
  -Kinshasa/Vaticaanstad- Tijdens een ‘mega-Mis’ in de hoofdstad van Congo, Kinshasa, riep Paus Franciscus op tot vrede in het door conflicten verscheurde land. De Mis werd bijgewoond door ongeveer een miljoen mensen. Lees verder onder de advertentie>

Spiraal van dood en geweld

Paus Franciscus deed een beroep op Christenen “om met iedereen samen te werken om de spiraal van dood en geweld te doorbreken en de structurele onderlinge haat overboord te gooien”.

President Felix Tshisekedi, politici, de oppositie en hoge militaire functionarissen woonden vandaag ook de H. Mis bij op een veld nabij de luchthaven. De H. Mis vormde het hoogtepunt tijdens het vierdaagse bezoek van de Paus.

“Vergeving, samenwerking en vrede”

In zijn Homilie drong de Heilige Vader aan op “vergeving, samenwerking en vrede”. “Jezus kent de wonden van dit land en lijdt met jullie. Het zijn zwerende wonden die doorlopend door haat en geweld worden geïnfecteerd, terwijl gerechtigheid en hoop uitblijven”, aldus de Heilige Vader.

De missie van ons Christenen is om vrede te brengen aan alle mensen, “vooral degenen die ver weg zijn”, benadrukte de Pontifex, daarbij verwijzend naar de bloedige territoriale conflicten in het oosten van het land.

In zijn welkomstwoord, gisteren, gaf President Tshisekedi buitenlandse troepen, met name die van buurland Rwanda, de schuld van het decennialange geweld dat miljoenen slachtoffers heeft geëist.

“Moed nodig om naar de armen te kijken”

Vrijwel allen in Congo die macht, geld en bezit hebben waren vandaag aanwezig. Ook voor hen had de Paus een boodschap: “Ik waarschuw voor de ‘valstrikken van macht en geld’ en de ‘jacht’ op lucratieve baantjes. Het ondermijnt de gemeenschap”. Als remedie tegen sociale verdeeldheid is de “moed nodig om naar de armen te kijken” en hen te accepteren als volwaardige leden van de gemeenschap. Volgens de Wereldbank leeft ruim een ​​derde van de mensen in het mineraalrijke land van minder dan twee euro per dag.

Regionale accenten

Paus Franciscus wil naar een Kerk met regionale accenten, om dat kracht bij te zetten vierde hij vandaag de H. Mis volgens de Zaïrese-ritus, welke traditionele Afrikaanse elementen als dansen in de liturgie kent. In de Mis werd de Paus door de Aartsbisschop van Kinshasa, Fridolin Ambongo Besungu bijgestaan als Concelebrant. Laatstgenoemde heeft sinds 2020 zitting genomen in de Kardinaalsraad, een Pauselijke adviesraad.

 

Geef een reactie op dit artikel