De muziekbibliotheek van de Paus. Van Elvis tot Mozart

Vrijdag 14 januari 2022 07:56 – Bron: KNA/ADN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Dat Paus Franciscus een uitgesproken muziekliefhebber is, is al lang bekend. Maar het feit dat de Pontifex een cd- en platencollectie van meer dan 1.700 titels bevat, is nieuwe informatie die kardinaal Gianfranco Ravasi gisteren onthulde in een interview met de Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’.

Onder de 1.728 cd’s en 19 platen bevinden zich veel opnamen van klassieke muziek, zegt de voorzitter van de Pauselijke Raad voor Cultuur. Het complete oeuvre van Mozart, bestaande uit 200 opnames, vele cd’s met stukken van Beethoven en een groot aantal werken van Bach en Wagner zijn te vinden in de muziekbibliotheek die Ravasi drie jaar geleden bij elkaar bracht. Maar de lijst bevat ook tangomuziek van de Argentijnse Piazzolla of opera’s van Verdi en andere Italiaanse componisten.

Edith Piaf en Elvis

Naast klassieke muziek is Franciscus ook geïnteresseerd in andere muziekgenres, vervolgt Ravasi. “De laatste plaat die hij me stuurde, een van zijn persoonlijke, is een historische plaat van Edith Piaf, een verzameling hits.” Bovendien schonk de Paus een opname van Elvis Presley met 25 gospelsongs aan de muziekbibliotheek, aldus Ravasi. Het idee voor de muziekcollectie onder de naam Franciscus kwam bij de voorzitter van de culturele raad toen de Paus hem enkele jaren geleden cd’s met klassieke muziek stuurde. “Ik weet dat jij van muziek houdt. Ik hoor het ook graag”, zou de Paus op een kaart aan Ravasi hebben geschreven. Franciscus was enthousiast over het idee van de muziekbibliotheek en stuurde hem een ​​doos met platen. Tot op de dag van vandaag zou de Paus hem muziek schenken die hij leuk vond of cd’s die hij cadeau kreeg, aldus Ravasi. De laatste zending was een collectie vinyl platen van Penderecki, een Poolse componist.

Papieren notities

Soms zitten er kleine papieren notities op de geluidsdragers waarop de Paus opmerkingen over de muziek heeft geschreven, zegt Ravasi. Met de plaat van Piaf wees Francis op de stem van de zangeres, die de indrukwekkende wereld van Parijs weerspiegelt. De aantekeningen van de Paus over de muziek zijn vaak “buitengewoon en bekwaam”: “Men kan zien dat hij aandachtig naar de muziek luistert.” Hij wijst op de verschillende dirigenten en stemmen, maar ook op de artiesten die hij bijzonder graag mag. Ravasi is van plan om de opmerkingen van deze Paus te publiceren, evenals de exacte inhoud van de muziekbibliotheek.

Passie

Volgens Ravasi begon de passie van de Paus voor muziek in zijn jeugd. “Hij vertelde mij dat er, toen hij een jongen was, een radioprogramma was met opera’s – voornamelijk Italiaanse – waar hij thuis naar luisterde met zijn moeder.” Dinsdag bezocht Franciscus een Romeinse platenzaak in de buurt van het Pantheon om het onlangs gerenoveerde pand in te zegenen. Bij het verlaten van de winkel zou hij een plaat met klassieke muziek bij zich hebben, die de winkeliers hem als bedankje hadden meegegeven. Ravasi zou graag snel weten welke componist dit is: “Eigenlijk kan ik niet wachten om erachter te komen wat het was. Ik hoop dat hij ze mij snel stuurt.”

 

Geef een reactie op dit artikel