Duits Feministenblad: ‘Paus meest seksistische man van 2021’

Zaterdag 20 november 2021 06:25 – Bron: Redactie kerk/ARD – Beeld: YT
 -Hamburg- Het Duitse vrouwentijdschrift ‘Emma’ heeft Paus Franciscus uitgeroepen tot ‘Sexist Man Alive’ van 2021: De Pontifex is volgens dit feministische blad de meest seksistische man ter wereld.

De redactie oordeelt dat hij leidinggeeft aan “een apartheidssysteem waarin vrouwen tweederangsburgers zijn”, en schrijft: “Zelfs in de 21e eeuw staat het Vaticaan aan het hoofd van het oudste hermetische mannenverbond ter wereld.”

Echt onderzoek naar de Paus en zijn beleid lijkt het blad niet te hebben gedaan , want juist onder Franciscus zijn de deuren voor vrouwen in het Vaticaan op een hele ruime kier gezet. Steeds meer vrouwen krijgen topfuncties, vaak tot schrik en afschuw van behoudende Katholieken.

“De Paus zal van de uitgave en de ‘onderscheiding’ niet direct een bloeddrukverhoging krijgen, daarvoor is de oplage van het blad te klein en de betekenis van de onderscheiding van nul-en-generlei betekenis”, zegt de Duitse Katholieke theoloog Manfred Lutz. Nu in Duitsland de Synode gaande is over de hervormingen in de kerk, past een dergelijke aanval op de Paus alleen maar in een poging aandacht te trekken en mee te liften op de vele media-aandacht rond de Synode. Het is dan ook meer een publiciteitsstunt dan een serieuze aanklacht. Lees verder onder de foto>

UItgeefster /Feministe Alice Schwarzer (Beeld screenshot)

Emma is een Duits tijdschrift voor feministen en werd in 1977 opgericht door de bekende Duitse Alice Schwarzer, die nog steeds hoofdredactrice is. Schwarzer is daarnaast een veelgevraagd gast in talkshows en ook politiek actief. De haat van Schwarzer tegen mannen is zo groot dat de hoofdredactrice geen mannen op de redactie duldt.

In de jaren 70 van de vorige eeuw viel het tijdschrift direct op door subjectieve en oproer veroorzakend journalisme. De berichtgeving, met name over mannen, was zwart-wit. Het lezerspubliek hield van het blad of verafschuwde het, een tussenweg leek en lijkt niet te bestaan. In de jaren 90 keerde het tij voor het blad, dat elke twee maanden verscheen. Vanaf 2010 werd het een kwartaalblad. Na veel media-aandacht voor Schwarzer in diverse politieke kwesties, rond vrouwenthema’s, keerde het blad in 2013 weer terug naar een twee-maandelijkse uitgave en een website. Volgens mediadeskundigen zou de oplage momenteel rond 45. 000 liggen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie op dit artikel