Ex-Nuntius beschuldigt Paus misbruik VS Kardinaal te hebben toegedekt

-ROME- De voormalig Pauselijke Nuntius in de VS zegt dat Paus Franciscus seksueel misbruik door een Amerikaanse kardinaal heeft toegedekt. De voormalig-diplomaat, Carlo Maria Vigano, vindt dat Franciscus moet aftreden. Eerder vandaag vroeg Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Ierland nog vergiffenis voor “deze zonden” en het “verraad” dat velen hebben ervaren.

Vigano was Nuntius (ambassadeur van de paus), in de VS tussen 2011 en 2016. Hij zegt dat de Paus de sancties heeft opgeheven die zijn voorganger Benedictus had opgelegd aan de Aartsbisschop van Washington DC Theodore McCarrick omdat die Priesters en seminaristen seksueel had misbruikt.

Volgens Vigano, die nu met pensioen is, heeft het Vaticaan de rapporten over dat seksueel misbruik onder de pet gehouden. De voormalig-Nuntius zegt dat hij Paus Franciscus in 2013 persoonlijk op de hoogte heeft gebracht over McCarrick die “hele generaties” seminaristen en Priesters heeft misbruikt. Hij zou hem ook op de sancties hebben gewezen: de Kardinaal zou zich uit het publieke leven moeten terugtrekken, was een reisverbod opgelegd en moest zijn tijd aan gebed en boetedoening wijden. McCarrick trad intussen af als Kardinaal. De Paus heeft zijn ontslag in juli aanvaard.

Het Vaticaan wil momenteel geen commentaar op de beschuldiging geven. Paus Franciscus is zondag nog in Ierland, waar het jarenlange toedekken van seksueel misbruik in de Kerk daar in het middelpunt van de belangstelling staat. Zondag vroeg de paus tijdens een toespraak om vergiffenis voor “deze zonden” en het “verraad” dat velen hebben ervaren.

Franciscus zei dat het misbruik een “flinke open wond” heeft veroorzaakt. Hij stelde dat het onmogelijk is om niet te worden geraakt door de verhalen van misbruikte jongeren die “zijn beroofd van hun onschuld”. Vanuit het publiek klonk luid applaus toen de Heilige Vader zich uitsprak over het gedrag, dat de geloofwaardigheid van de Kerk ook in Ierland heeft aangetast.

De Paus sprak zaterdag al met acht Ierse slachtoffers. Iemand die het gesprek had bijgewoond zei na afloop dat het een “zeer krachtige” ontmoeting was. “Hij luisterde met oprechte interesse.” Niet alle Ieren zaten te wachten op het bezoek van Franciscus. Een activiste wees erop dat sommige slachtoffers door het misbruik te beschadigd zijn om nog te functioneren. “Hij had niet moeten komen.”

Bron: EWTN Foto: Pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel