Excuses Paus voor Canadees internaat blijven uit

Maandag 7 juni 2021 12:44 – Bron: CBC : Foto: PB
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zondag zijn ‘pijn’ uitgedrukt over de ontdekking van de resten van 215 inheemse kinderen, op het terrein van een door de Katholieke Kerk geleid voormalig-internaat in het Canadese Brits-Colombia. Excuses bood hij evenwel niet aan. Wel drukte de Pontifex zijn medeleven uit.

“Ik volg met pijn de berichten uit Canada omtrent de schokkende ontdekking van de stoffelijke resten van 215 kinderen in Brits-Colombia”, zei de Paus. De kinderen stierven in een internaat waarvan er in Canada duizenden waren en waar kinderen van de inheemse inwoners veelal gedwongen in werden ondergebracht. Zo moest hun ‘assimilatie’ in de Canadese maatschappij sneller gebeuren. Hun overlijdens zijn nooit aangegeven, de jongste kinderen waren amper drie jaar oud toen zij stierven.

De Canadese premier Justin Trudeau betreurde vrijdag dat de Paus en de Katholieke Kerk weigeren hun ‘verantwoordelijkheid’ en ‘hun deel van de schuld’ te erkennen bij het leiden van internaten voor inheemse inwoners van het Noord-Amerikaanse land. Volgens een gepikeerde en teleurgestelde Trudeau is het tijd dat de Katholieke Kerk dit wel doet.

De Paus ging zondag niet zover als Trudeau zou willen en zei: “ik ben verbonden met de Canadese Bisschoppen en de hele Katholieke Kerk in Canada om mijn solidariteit uit te drukken met het Canadese volk, dat door dit schokkende nieuws getraumatiseerd is.”

Geef een reactie op dit artikel