Franciscus wil voormalig Pauselijk paleis omvormen tot museum

Woensdag 17 maart 2021-12:19- Bron: KNA/Redactie kerk – Foto:wiki/ Carlomorino
 -Vaticaanstad- Het Lateraanse Paleis (Palazzo del Laterano) in Rome, voormalig paleis van de Pausen, moet voortaan een culturele functie krijgen. Paus Franciscus gaf dinsdag een overeenkomstige instructie aan zijn Kardinaal-vicaris Angelo De Donatis, die verantwoordelijk is voor het Bisdom Rome. Volgens de Pontifex voelt hij zich verplicht om de artistieke erfenis, die hem als Bisschop van Rome zijn toevertrouwd, toe-gankelijk te maken.

Hiertoe worden het Lateraanse Paleis en de andere gebouwen die tot het ensemble behoren ter beschikking gesteld voor museum- en cultuur activiteiten. Als Vicaris-generaal van het Bisdom Rome is De Donatis verantwoordelijk voor de precieze details en programma’s.

Het Lateraans complex, inclusief de Basiliek, is een van de zogenaamde extraterritoriale bezittingen van de Heilige Stoel. Er zijn momenteel kerkelijke administratiekantoren gevestigd. Het terrein is grotendeels ontoegankelijk voor het publiek. Op 11 februari 1929 werden in het paleis de Verdragen van Lateranen tussen de Heilige Stoel en het toenmalige koninkrijk Italië gesloten.

Het Paleis diende in de middeleeuwen als residentie van de Pausen in Rome. Het ligt naast de Basiliek van Sint-Jan van Lateranen. Ook de Heilige Trap (Scala San(c)ta) maakt deel uit van het complex.

 

Geef een reactie op dit artikel