Ierland: Paus treft kerk in verval aan

-Vaticaanstad/Dublin- Voor het eerst in veertig jaar zal een Paus voet aan de grond zetten in Ierland. Maar het door-en-door Katholieke land is sindsdien veranderd, heel erg veranderd.

Toen Paus Johannes Paulus II in 1979 Ierland bezocht, waren voorbehoedmiddelen en echtscheidingen nog illegaal in het land. Hij werd onthaald als een superster.

D.V zaterdag, bijna veertig jaar later, landt paus Franciscus in een land dat zijn voorganger niet meer zou herkennen. Ierland wordt geleid door een homoseksuele premier, het homohuwelijk is toegestaan en de strikte abortuswet is onlangs naar de prullenmand verwezen. Het kerkbezoek en ook het aantal kerkelijke huwelijken is zwaar teruggevallen, ook door de misbruikschandalen die Ierland in het hart hebben getroffen.

De reis van de Heilige Vader wordt er daardoor een zonder zonneschijn maar met veel donkere wolken. Ierland behoort tot de landen waar Priesters en Kloosterzusters de voorbije decennia in te grote aantallen vervielen in onoirbaar gedrag ten aanzien van jongelingen. Het ooit streng Katholieke land heeft het daarom steeds moeilijker met zijn Christelijke erfgoed. Een sentiment dat opnieuw is aangewakkerd door de recente schandalen in Chili en het misbruikrapport in Pennsylvania.

‘Wanneer de paus Ierland dit weekend bezoekt, zal hij een katholieke kerk in verval aantreffen, soms zelfs onherstelbaar’, zo schrijft Fintan O’Toole, een columnist van de Irish Times.

Boos Ierland

Paus Franciscus staat door de misbruikschandalen onder enorme druk. Hij kondigt wel een nultolerantie aan, maar vertaalt dat volgens critici onvoldoende in actie. ‘Er is nog steeds veel woede’, zei Marie Collins. De Ierse kinderrechtenactiviste was ooit zelf slachtoffer van misbruik door geestelijken. Naast seksueel misbruik door priesters werden ook vele anderen mishandeld in kindertehuizen, werden ongehuwde moeders gedwongen hun baby’s af te staan voor adoptie om dan in vrouwenhuizen ‘als slaven’ te worden behandeld.

De Paus zal tijdens zijn reis slachtoffers van onoirbaar gedrag door geestelijken ontmoeten, maar het Vaticaan benadrukt dat de officiële reden van zijn bezoek de Wereldfamiliedagen zijn. Vele Ieren wachten bovendien niet alleen op erkenning voor hun lijden. Ze willen ook dat hij concrete maatregelen neemt om zulke misbruiken tegen te gaan en te bestraffen.

Het is duidelijk dat de Paus minder warm zal onthaald worden dan Johannes Paulus II. Zo zijn er ook verschillende protestacties gepland. Voormalige slachtoffers van misbruik hebben aangekondigd om op hetzelfde moment als de H. Mis van de Paus een wake te houden bij het gedenkteken voor Ierse vrijheidsstrijders in Dublin. De campagne Say no to the pope vraagt uit protest gratis tickets voor de viering in Phoenix Park aan, in de hoop dat het lege stoelen blijven.

Toch zal het bezoek van de immens wereldwijd geliefde Paus een positief effect kunnen hebben. Vele Ieren die nog steeds geloven, ook in de Kerk, weten dat deze Paus meent wat hij zegt. Alleen Paus Franciscus kan er voor zorgen dat er een ommezwaai komt in de RK Kerk van Ierland, die nu ‘verlamd’is. Nieuwe hoop en vertrouwen en met een schone lei beginnen, het kan, al zal die taak loodzwaar zijn voor de Paus.

Bron: Vaticaan/EWTN Foto: Pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel