Italië claimt geen miljarden van Vaticaan

 ROME – Door een vonnis van het Europees Hof van Justitie zou de Italiaanse overheid een miljardenmeevaller kunnen krijgen van het Vaticaan. Maar zoals het zich nu laat aanzien wil Italië er niet op ingaan, ondanks het feit dat Italië het geld bitterhard nodig heeft, het land verkeert in een diepe crisis en staat aan de rand van de afgrond.

Waar gaat het om? De onroerendgoedbelasting over de periode 2006 tot en met 2011, welke het Vaticaan nog aan Italië is verschuldigd. Het Europees Hof van Justitie eist dat de Italiaanse staat dit moet terugvorderen. Het gaat om belastingheffingen over Kerkelijk onroerend goed, scholen, ziekenhuizen en gastenverblijven welke door het Vaticaan worden ge-exploiteerd. Het zou naar schatting om zo’n 4 tot 5 miljard euro gaan, maar sommigen ramen het bedrag zelfs op  14 miljard euro.

„Europa weet heel goed dat wij niet zoveel geld aan het Vaticaan kunnen vragen, zeker niet voor de Europese verkiezingen volgend jaar mei”, zo liet een anonieme regeringsbron weten aan de Italiaanse krant La Stampa. „Het is moeilijk voor te stellen dat premier Giuseppe Conte, die een groot vereerder is van Pater Pio met het hele systeem van opvang en assistentie, het de Rooms-Katholieke kerk moeilijk zal maken”, zo stelde dezelfde krant. De regering-Conte houdt het Vaticaan liever te vriend.

Bron: LaStampa/EWTN Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel