Jezuïet: Poetin heeft belang bij goede betrekkingen met Paus

“Het Sovjetverleden zit nog steeds diep in de vezels van de mensen, vooral bij de autoriteiten en hun ambtenaren.”

Dinsdag 23 februari 2021-09:00- Bron: Redactie kerk/KNA – Foto PB
  -Keulen- Volgens de Jezuïetenpater Stephan Lipke, is de Russische regering erg geïnteresseerd in goede relaties met het Vaticaan. Dat komt onder andere door het feit dat veel andere relaties de afgelopen tien jaar behoorlijk zijn verslechterd, zegt de secretaris-generaal van de Russische Bisschoppenconferentie op de Katholiek omroep ‘Domradio’ in Keulen.

Daarom is de Heilige Vader als Paus- en staatshoofd  nog belangrijker geworden als bruggenbouwer voor de rest van de wereld. Volgens Lipke stuitten de laatste protesten tegen de gevangenneming van Kremlin-criticus Alexej Navalny op wisselende reacties van Russische Katholieken. Voor oudere Katholieken is stabiliteit het meest belangrijk, men wil erediensten houden en de mogelijkheid om in vrede te bidden, terwijl jongere Katholieken openstaan ​​voor acties voor mensenrechten en de straat op gaan om te protesteren. Onafhankelijk hiervan zijn er opnieuw grote verschillen tussen de Katholieke plattelandsbevolking en de Katholieke stadsbevolking.

Het beeld is vergelijkbaar met dat van de Russisch-Orthodoxe kerk. Ondanks de traditioneel nauwe band met de regering zijn er bijvoorbeeld tal van Priesters die de protesten steunen. Over het algemeen heeft Rusland echter nog een lange weg te gaan wanneer het gaat om mensenrechtenkwesties, zegt Lipke. “Het Sovjetverleden zit nog steeds diep in de vezels van de mensen, vooral bij de autoriteiten en hun ambtenaren.” – Katholieken in Rusland maken ongeveer 0,6 procent van de bevolking uit.

 

Geef een reactie op dit artikel