Kardinaal Marx: ‘Kerkleiding heeft dossiers over seksueel misbruik vernietigd’

Paus Franciscus stelt tijdens de conferentie een 21-puntenplan voor om seksueel misbruik te bestrijden.

-VATICAANSTAD- De Rooms-Katholieke Kerk heeft dossiers over de daders van (seksueel) misbruik in haar eigen rangen vernietigd. Dat heeft de Duitse Kardinaal Reinhard Marx, een van de meest naaste adviseurs van de Heilige Vader, zaterdag toegegeven op de derde dag van de top over seksueel misbruik in de RK-Kerk in Vaticaanstad.

‘Dossiers die deze daden van bewijsstukken hadden kunnen voorzien en de namen van de verantwoordelijken hadden kunnen weergeven, werden vernietigd of zelfs niet geopend’, verklaarde de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie.

Marx probeerde zijn collega-Bisschoppen er in zijn toespraak van te overtuigen dat misdaden en doofpotaffaires, en het ontbreken van zuiverheid en transparantie, de echte gevaren zijn voor de MoederKerk. De Kerk moet per direct transparanter worden in de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen en volwassenen, bepleitte hij. “Het seksueel misbruik van kinderen en jongeren is in niet geringe mate te wijten aan machtsmisbruik van leidinggevenden en bestuurders”, zei hij.

De Kerk wordt wereldwijd geconfronteerd door schandalen rond het seksueel misbruik van kinderen en ook jong volwassenen en wordt ervan beschuldigd de wereldwijde omvang en intensiteit van het misbruik te hebben toegedekt.

Paus Franciscus stelde tijdens de conferentie een 21-puntenplan voor om seksueel misbruik te bestrijden. Hij woonde ook Marx’ toespraak bij. (MB/XC)

Foto: wikimedia/RFS/DFF

Geef een reactie op dit artikel