Paus staat Bedevaarten naar Medjugorje toe

-Vaticaanstad- Katholieke Bedevaarten naar het Maria-bedevaartoord Medjugorje zijn voortaan officieel toegestaan door de Paus.

Tegelijkertijd laat de Paus wel weten, dat dit niet als erkenning van de vermoedelijke verschijningen uitgelegd mag worden, zo deelt de Vaticaanse perskamer mee.

In het kleine dorp in Bosnië-Herzegowina worden sinds 1981 verschijningen van de Moeder Gods gemeld. Tot op heden beloopt het aantal visioenen van de zieners meer dan 42.000. Medjugorje trekt jaarlijks meerdere miljoenen Pelgrims.

Het Vaticaan beklemtoont, dat de Bedevaarten “geen verwarring of tweespalt jegens de Kerkelijke leer” mogen scheppen. Dit geldt ook voor Geestelijken die zich naar Medjugorje begeven. De beslissing van de Paus is spiritueel gemotiveerd gezien de ‘enorme toestroom van publiek naar Medjugorje en de rijke vruchten van genade, die daaruit voortvloeien’.

De Pauselijke gezant voor Medjugorje, Aartsbisschop Henryk Hoser, krijgt door de toestemming van de Paus betere mogelijkheden om met Bedevaartorganisaties in contact te treden en hen ‘informatie en advies’te geven, aldus het Vaticaan.

Over de echtheid van de Mariaverschijningen gaf het Vaticaan tot nu geen oordeel. Paus Franciscus lijkt, uitgaande van zijn uitspraken, de eerste visioenen als authentiek te erkennen. De nu genomen beslissing van de Paus is, wat Medjugorje-watchers al hadden verwacht, de Paus zal los van een theologisch waarde-oordeel van de vermoedelijke wonderen een weg zoeken, om het Bedevaartoord in positieve zin te begeleiden.

Met de toestemming voor officiële Bedevaarten naar Medjugorje gaat Franciscus een stap verder dan de huidige opstelling van de Kerk. In de 1990er jaren was de opvatting van de Congregatie voor de Geloofsleer, dat parochies en Diocesen geen officiële Bedevaarten naar Medjugorje mochten organiseren.

De Theoloog Andrea Tornielli, redactioneel verantwoordelijk bij Vaticaan-Media, wijst op de positieve beoordeling van de volksdevotie door Franciscus in zijn publicatie “Evangelii gaudium” (2013). Verder citeert hij op de website ‘Vatican News’ (zondag) een eerdere uitspraak van de Paus: “Ik geloof, dat er in Medjugorje genade is. Dat laat zich niet ontkennen. Er zijn mensen, die tot bekering kwamen en komen.”

Zonder zich uit te laten over de echtheid van de verschijningen, wil Franciscus zich om de Bedevaartgangers bekommeren, zo Tornielli.


Bron: Vaticaan/KNA Foto: PB-Toth

Geef een reactie op dit artikel