Mexico eist excuses van de Paus en Spanje

– MEXICO-STAD – De Mexicaanse regering wil dat de Paus en de Spaanse koning hun verontschuldigingen maken voor de misdaden tegen de inheemse stammen tijdens de verovering en inlijving van Mexico in de 16e eeuw. Dat eist de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador in een brief en tv-toespraak aan de Paus en de Spaanse koning Felipe VI. “De verovering was een invasie, waarbij de volkeren onderworpen zijn, de Spaanse verovering is met het zwaard en het kruis in de hand uitgevoerd,” aldus de president in een TV-verklaring.

Tijd om te verzoenen

President Obrador hoopt dat 2021 een jaar van „historische verzoening” wordt. Dat jaar heeft voor Mexico een aantal belangrijke jubilea: In 1521 viel de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán, dat in 1321 werd opgericht, in Spaanse handen. In 1821 werd Mexico onafhankelijk. „Nu is het moment om ons te verzoenen, maar eerst vragen we om verontschuldigen.”

Vanuit Madrid kwam per kerende post een reactie van de Spaanse regering. Het verzoek om excuses werd afgewezen. De feiten zijn honderden jaren oud. Spanje wil en kan daar geen verantwoording voor nemen. Wij leven nu en kijken door de bril van het hier en nu, aldus een regeringswoordvoerder. Spanje wil  met Mexico blijven samenwerken om de goede relatie in stand te houden.

Bron: ADN Foto: PB-Padrinan

Geef een reactie op dit artikel