Misbruik: Paus denkt niet aan verdere actie

-VATICAANSTAD- De brief van de Paus over misbruik in de Kerk heeft over de ganse wereld een sensatie veroorzaakt. Maar voor Franciscus is het nu ook mooi geweest. Volgens bronnen in het Vaticaan zouden er geen verdere instructies van de paus volgen met betrekking tot verdere actie(s).

Volgens een rapport is Paus Franciscus niet van plan verdere instructies te geven aan de Bisschoppen om de misbruikcrisis aan te pakken. Bronnen in het Vaticaan hadden ontkend dat er een document in voorbereiding is, dat zou moeten worden gepubliceerd na de reis van de paus in Ierland, zoals de website “Vaticaan Insider” (vrijdag) meldde. Volgens Paus Franciscus beschikt de Katholieke Kerk al over voldoende juridische middelen om seksueel misbruik te bestrijden en om verantwoordelijke personen ter verantwoording te roepen, schreef de Vaticaanse expert Andrea Tornielli.

Als reactie op een misbruikrapport in het merikaanse Pennsylvania, stuurde de Paus maandag een ‘pittige’ brief aan Katholieken over de Kerk, waarin hij kritiek leverde op het falen van de Kerk om seksuele misdrijven tegen minderjarigen adequaat te bestrijden en te bestraffen en riep de Paus op tot ‘zero tolerance’. De brief was echter pastoraal en bevatte geen indicaties van specifieke sancties. Tegelijkertijd benadrukte hij dat de wonden van de slachtoffers nooit verjaren.

Volgens Katholiek kerkrecht hebben zowel de Bisdommen alsook de Congregatie voor de Geloofsleer voldoende middelen beschikbaar voor de vervolging van misdrijven. Het verdoezelen van gevallen van misbruik of ernstige nalatigheid door Bisschoppen zou kunnen worden bestraft als een officiële overtreding volgens de canonieke wet van 1389. Paus Franciscus heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij machtsmisbruik door geestelijken als de basis van het misbruikschandaal ziet.

Bron: ADN Foto: Pixabay commons

Geef een reactie op dit artikel