OPINIE: Gaf de Paus Nederland een ‘Paasdraai’ om de oren?

Leestijd: 2 minuten

OPINIE

-Emmen-  Misschien is het U ook opgevallen, journalisten en zogenaamde Vaticaanwatchers zeer zeker….de Paus bedankte Nederland niet voor de bloemen op het St. Pietersplein, op Eerste Paasdag.

En dat terwijl de bloemenhulde, dankzij de inzet van de Friezenkerk, maar kantje boord door kon gaan! Zou de Paus hiermee -stilletjes- iets willen zeggen?

Hoe zou de voorgeschiedenis zijn geweest, wij kunnen alleen maar speculeren. Wellicht ontving, tijdens de Paasvoorbereidingen, de Paus wel een korte boodschap met de mededeling: “Dit jaar geen bloemen uit Holland”. Wellicht stemde het de Paus, een Jezuïet dus intellectueel, tot diep nadenken.

Als dan enkele weken later toch vrachtwagens uit Nederland, volgeladen met bloemen, door Bisschop van den Hende gezegend, op het Sint Pietersplein aankomen, staat de Paus misschien wel in een van de vele gangen van de Vaticaanse gebouwen. Hij loopt naar het raam, schuift de witte vitrage een beetje terzijde en ziet noeste werkers uit Nederland trucks uitladen en 40.000 bloemen- en planten op de trappen voor de Sint Pieter plaatsen. Dan gaat het snel in de hersencellen van de Pontifex. Moet hij hier wel in meegaan? Hij ziet in gedachten Nederland voor zich, waar bloemen in eindeloze rijen kassen worden gekweekt. Kassen die immense hoeveelheden Russisch gas verstoken om de bloemen aan de praat te krijgen. Kassen die vol zijn van bloemenverzorgers en plukkers/sters, allemaal afkomstig uit lage lonen-landen. Aansluitend een ‘poppenkast’ aan bloemen op het Sint Pietersplein, dat nu even gebruikt wordt voor een flink stuk Hollandpromotie. Goedkoper wereldwijd adverteren is voor de Nederlandse flowerindustry niet mogelijk. Zo houdt men in Nederland de productie en verkoop aan de praat, ten koste van lage-loon ontvangers en een mega CO2 uitstoot.

“Nee, zo niet” denkt de Paus en hij besluit letterlijk stilletjes wraak te nemen. Terwijl een groot deel van (Katholiek) Nederland en het journaille trillend op de bank zit met een bijna geestelijk orgastisch verlangen naar de woorden van de Paus……..is er ineens stilte, geen dank je wel, of “bedankt voor die bloeme”. Helemaal geen woord. De Paus bedankte niet en zei toch zovéél door de bekende woorden niet uit te spreken. Dank U wel Franciscus, strijder voor een betere wereld !

Jan Heller hoofdred. MariaBode

Kort nawoord

Nederlander en praktiserend Katholiek Piet van der Burg (76), die dit jaar de bloemenpracht verzorgde op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, had zondag een korte ontmoeting van een minuut met Paus Franciscus. 

Geef een reactie op dit artikel