Paus op reis door de Balkan

Maandag 13 september 2021 08:01 – Bron: ADN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus is zondagmorgen aangekomen in Boedapest voor een ‘informeel’ en opmerkelijk kort bezoek, inclusief gesprek met premier Viktor Orban. Indirect aan hem richtte de Paus de boodschap om het land (weer) meer open te stellen voor migranten.

De Paus woonde in de Hongaarse hoofdstad de H. Mis bij die het Eucharistisch Congres afsluit. Voor dat congres zijn vertegenwoordigers van de Rooms-katholieke kerk uit alle delen van de wereld naar Boedapest gekomen.

Bijzondere aandacht was er voor de ontmoeting van de Pontifex met Premier Orban. Beiden staan vaak lijnrecht tegenover elkaar bij uiteenlopende standpunten. Terwijl Orban staat voor een sterk anti-migratiebeleid, heeft de Paus Franciscus al vaker kritiek geuit op politieke leiders die migranten liever niet toelaten.

Het gesprek van de Paus en Orban was privé en duurde slechts 40 minuten. Volgens het Vaticaan ging het gesprek onder meer over de rol van de kerk in Hongarije en het klimaatbeleid.

Na de Eucharistieviering sprak de Paus echter opvallende woorden. Hij wenste dat Hongarije zich zou openstellen voor mannen en vrouwen in nood. Een niet mis te verstaan antwoord op de rechts- nationalistische migratiepolitiek van de regering Orban, maar de vraag is of de Hongaarse Premier onder de indruk is. Orban zei vorige week nog op het Bled Strategic Forum in Slovenië dat Europa maar één uitweg heeft uit de migratieproblematiek: het teruggeven van alle rechten aan de lidstaten.

De Paus bleef slechts zeven uur lang in Hongarije, óók een teken van zijn gedachten over Orban. Daarna  reist hij door naar Slovakije, waar hij aanzienlijk langer blijft, namelijk drie dagen.

 

Geef een reactie op dit artikel