Paus bedankt zich bij Argentijnse anti-abortus vrouwen

Vrijdag 27 november 2020 14.29 (VN,Foto EMB)
-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zich bij vrouwen in Argentinië bedankt, die daar tegen abortus strijden. In een handgeschreven brief van 22 november schrijft hij, men moet het leven beschermen tegen pogingen om abortus te legaliseren, zo meldt de Vaticaanse perskamer.

“Is het rechtvaardig, menselijk leven te vernietigen, om een probleem op te lossen?

De Paus gaf daarmee antwoord op een brief van een vrouwenverbond uit zijn geboorte- en voormalige Bisschopsstad Buenos Aires. In Argentinië woedt een verbitterde strijd rond de legalisering van abortus. Voor morgen zijn demonstraties tegen een een versoepeling in de abortuswetgeving aangekondigd.

De brief van de Paus is verzonden aan parlementslid Victoria Morales Gorleri, die de brief ook publiceerde op facebook. Abortus af te wijzen, aldus de Paus, is geen religieuze beslissing, maar een van algemeen menselijke ethiek. Daarbij herhaalde Franciscus twee belangrijke vragen: “Is het rechtvaardig, menselijk leven te vernietigen, om een probleem op te lossen? En is het rechtvaardig, daarvoor een moordenaar in te huren?”

Deze opmerking had de Paus reeds eerder, in 2018,  in een toespraak gebezigd en oogstte daarmee heftige kritiek. Het woord ‘sicario’ (killer, huurmoordenaar) koos Franciscus bewust vanwege de toestand in Argentinië. Omdat abortus daar verboden is, kunnen alleen rijke vrouwen het zich permiteren, een arts te laten komen of te bezoeken, die de ingreep voltrekt.

 

Geef een reactie op dit artikel