Paus belt moeder wier zoon bij verkeersongeval omkwam

“Hallo, is dat mevrouw Cinzia? Ik ben Franciscus”
-Rome- (RAI) Paus Franciscus sprak telefonisch met de moeder van een jongeman die omkwam bij een auto-ongeluk. Nadat zij aan het begin van de maand een brief aan de Paus had geschreven over haar miserabele situatie, werd zij afgelopen zondagmiddag door hem gebeld, meldt omroep RAI. Toen zij de Heilige Vader vertelde dat haar man, directeur van een ziekenhuis, het vertrouwen in God had verloren door de dood van het enige kind, troostte Franciscus haar door te zeggen: ‘Ik begrijp het. Het is normaal dat dit gebeurt.’

Mevrouw Desiati’s 21-jarige zoon, Fabrizio, kwam afgelopen oktober met een paar vrienden om bij een auto-ongeluk. Destijds was hij net klaar met zijn sociale dienstplicht en stond hij op het punt een beslissing te nemen over zijn studie en carrière, vertelde de moeder aan de Paus. Zelf had zij na de dood van haar zoon ook even genoeg van het geloof. Zij verwijderde alle crucifixen uit haar woning, maar klampte zich toen vast aan de figuur van de Heilige Moeder Maria, omdat die dezelfde pijn had als ik, zei zij. Pas na een aantal maanden ging zij weer naar de kerk en beleefde zij een ‘innerlijke reis die haar dichter bij de Heer bracht.

De Paus had eerder al meerdere keren met zijn mobiele telefoon naar de vrouw gebeld, maar omdat de Paus met een geheim nummer belt, nam de vrouw nooit op, zo vertelde zij. Toen de Pontifex zei “Hallo, is dat mevrouw Cinzia? Ik ben Franciscus”, dacht zij aanvankelijk, ondanks de bekende stem, dat het een flauwe grap was – maar dat overkomt de Paus bij elk van die telefoontjes, bevestigde Franciscus. De vrouw zei dat zij zich als een hulpeloos kind voelde, maar kalmeerde toen de Paus vertelde dat hij de foto van haar zoon, die zij hem had gestuurd, voor zich had. Toen de vrouw na het gesprek de Paus om een audiëntie vroeg, hield de Paus zich terughoudend.

Paus Franciscus grijpt herhaaldelijk naar de telefoon om een spontaan pastoraal gesprek te voeren. In juni belde hij het Pesaro-ziekenhuis en prees het personeel op het hoogtepunt van de Coronapandemie tijdens de ‘Jullie zijn helden’-campagne voor Covid 19-patiënten. Eind april belde hij met een autistische jongen uit Caravaggio om hem moed in te spreken en hij belde rond Pasen herhaaldelijk met tv-presentatrice Lorena Bianchetti midden in de rechtstreekse tv-uitzending van het programma “A sua immagine” op het tv-station Rai1.

De Argentijnse Alejandra Pereyra zat op een zondag in 2015 te breien toen de telefoon ging. “Je spreekt met Paus Franciscus”, zei de stem aan de andere kant van de lijn. “Ik begon te huilen, maar hij zei mij met rustige stem om kalm te blijven. Hij had mijn brief gelezen en die had hem geraakt.”

Zij had hem geschreven over de wijze waarop zij en haar gezin werden misbruikt door de politie van haar woonplaats Córdoba.  Pereyra had een klacht tegen de politie ingediend omdat agenten haar zoontje hadden bedreigd en sindsdien pest de politie terug. Eerst verbaal maar tenslotte werd zij ook echt door een politieman verkracht.

In de brief klaagde zij haar nood. Kennelijk kwam de brief op het bureau van de Pontifex terecht. Hij was er door geraakt en belde haar op. Een inwoonster van de provincie Drenthe, die weigert zichzelf publiekelijk bekend te maken, beweert in 2015 door de Paus gebeld te zijn vanwege haar ziekte. Dat verhaal kon echter tot op heden niet geverifieerd worden.

Het past bij de stijl van deze Paus. Hij wil dat de kerk niet langer de vertegenwoordiger is van de macht en de rijkdom, maar aan de kant gaat staan van de armen en misdeelden. De Paus heeft geen televisietoestel, hij heeft in zijn vrije tijd dus alle tijd om te bellen. Mocht U dus gebeld worden door een onbekend nummer, ga er dan niet automatisch van uit dat het alweer een dubieus callcenter is met goedkope energie-aanbiedingen of een goed doel dat geld inzamelt voor manke mieren in de Himalaya, nee….het zou wel eens een telefoontje uit Rome kunnen zijn. Buena sera !

Foto’s: Publiek domein/EMB-foto)

Geef een reactie op dit artikel