Paus: “De kerk kan de Sacramenten niet wijzigen”

Donderdag 16 september 2021 06:00 – Bron: Redactie kerk – Beeld: publiek domein

 -Vaticaanstad- De roep om openstelling van het Sacrament van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht wordt door Paus Franciscus afgewezen. Zijn houding in deze kwestie is klip-en-klaar duidelijk, zo liet hij weten op de vlucht terug van Bratislava naar Rome tegen journalisten.

Het huwelijk is een Sacrament. “En de kerk kan de sacramenten niet veranderen”, zegt de Pontifex. Niettemin hebben homostellen recht op de pastorale zorg van de Katholieke kerk. De betrokkenen mogen in geen geval worden gediscrimineerd. Franciscus verwees ook naar civielrechtelijke opties die in veel landen openstaan ​​voor paren van hetzelfde geslacht om hun samenleven vast te leggen.

Paus Franciscus: “Abortus is moord”

De paus veroordeelde abortus op de terugvlucht van zijn reis naar Slowakije. “Abortus is meer dan een probleem, het is moord”, aldus de 84-jarige Paus woensdag tegen journalisten. Wetenschappelijk gezien was het een mensenleven, zegt hij. “Hoe moet je dagelijkse moorden accepteren?” vroeg de Paus zich af. Daarom is de kerk zo hard op dit punt.

Paus Franciscus heeft zich in het verleden al vaker negatief uitgelaten over het onderwerp abortus. Hij verwees ook naar de druk van Amerikaanse Bisschoppen om President Joe Biden te verbieden te communie te gaan vanwege zijn abortusbeleid. Biden is Katholiek.

Franciscus verklaarde dat de Bisschoppen Bisschoppen moeten zijn en de kwestie pastoraal moeten behandelen. Als je je niet als een ‘herder’ gedraagt, zullen dergelijke kwesties onmiddellijk een politieke kwestie worden. Franciscus was op een vierdaagse reis naar Boedapest en Slowakije. Zijn vliegtuig landde woensdagmiddag in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Communie is “geen onderscheiding voor perfecte mensen”

Paus Franciscus verwerpt het weigeren van communie-uitreiking aan Katholieken met een liberale houding ten aanzien van abortus. “Communie is geen onderscheiding voor perfecte mensen”, aldus het hoofd van de Christenkerk woensdag op de terugvlucht. “Het is eerder een geschenk”.

In de Verenigde Staten leidden de plannen van de Amerikaanse Bisschoppen voor een leerbrief over ‘Eucharistische waardigheid’ de afgelopen maanden tot controverse. Franciscus geeft toe dat hij de details niet precies kent. Maar hij gelooft er niet in om van de communie een politieke kwestie te maken. Het is immers een pastorale aangelegenheid die door de verantwoordelijke Priester moet worden opgehelderd.

De Paus heeft een duidelijke verklaring afgelegd over het onderwerp abortus. “Abortus is moord”, zei hij, waarmee hij eerdere verklaringen van hem bevestigde. Het is nooit goed om iemand te doden om een ​​probleem op te lossen, benadrukt de 84-jarige Pontifex.

Franciscus maakt zich zorgen over corona

Paus Franciscus spreekt zijn onbegrip uit over wijdverbreide scepsis ten aanzien van coronavaccinaties. “Zelfs in het College van Kardinalen zijn er enkele tegenstanders”, zegt hij tegen journalisten op de terugvlucht van Bratislava naar Rome. Eén daarvan is volgens de Paus pas onlangs besmet met Covid-19, zonder de betroffen Amerikaanse Kardinaal Raymond Burke bij naam te noemen.

Veel mensen zijn bang voor de coronavaccins, vervolgt het hoofd van de kerk. In de geschiedenis van de geneeskunde zijn er echter veel positieve ervaringen opgedaan met nieuw ontwikkelde preparaten. Als voorbeeld noemt hij de poliovaccinatie, dat talloze levens heeft gered.

Hij maakt zich zorgen omdat er nu in een aantal landen zo’n grote scepsis heerst, zegt Franciscus. Dit moet serieus besproken worden om groeiende verdeeldheid in de samenleving te voorkomen. In het Vaticaan zijn echter – op een paar uitzonderingen na – alle mensen ingeënt.

 

Geef een reactie op dit artikel