Paus en Kardinalen beraden zich over nieuwe Curie

-Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus en zijn Raad van Kardinalen hebben opnieuw over een ontwerp voor een nieuwe structuur en werkwijze van de Curie gesproken.

De discussie met voorstellen tot wijzigingen van de zijde van de Bisschoppenconferenties, Curie-autoriteiten en andere deelnemers stond in het middelpunt van de inmiddels 31e ontmoeting van de transitiegroep van dinsdag tot donderdag, zo meldt de Vaticaanse perskamer donderdagmiddag.

Een eerste werkdocument werd medio april aan de betrokken instituties en personen verzonden met het verzoek om feedback. Het document moet de Curieregels en structuur van 1988 aflossen. Aan de workshops met de Paus namen volgens het Vaticaan alle leden van de tot 6 Kardinalen gekrompen advieskring deel.

Naast Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin behoren daartoe Oscar Rodriguez Maradiaga uit het Hondurese Tegucigalpa, de Duitse Aartsbisschop Reinhard Marx uit München, Sean Patrick O’Malley uit Boston, Giuseppe Bertello als President van de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad en Oswald Gracias uit Bombay. Voorts aanwezig waren Bisschop Marcello Semeraro als secretaris en de jurist Marco Mellino als mede-secretaris.

Wanneer de nieuwe wijzigingen van de Curie bekend zijn, zal een Apostolische Constitutie met de voorlopige titel “Praedicate evangelium” (Verkondig het Evangelie), verschijnen, maar de datum staat nog niet vast. Als datum voor de volgende samenkomst koos de Raad van Kardinalen 2 tot 4 december 2019. Tevens werd er ook al een agenda voor 2020 vastgelegd.

Foto: Pixabay

EreadersEreaders

Geef een reactie op dit artikel