Paus Franciscus en een nieuwe vorm van Schisma

-ROME- (ADN) Pater Thomas Weinandy: ” De Paus zal waarschijnlijk op korte termijn hoofd van de Katholieke Kerk en de facto hoofd van een schismatieke Kerk zijn, die in leer, moraal en kerkelijke structuur van de Rooms Katholieke Kerk afwijkt.”

Wij krijgen misschien binnenkort te maken met een geheel nieuwe vorm van schisma, dat schrijft althans de theoloog Pater Thomas Weinandy OFM  in een artikel in The Catholic Thing.

Deze keer zal het schisma geen formele afsplitsing van de Rooms Katholieke Kerk zijn. De Paus zal dan zowel hoofd van de Katholieke Kerk alsook de facto hoofd van een schismatieke Kerk zijn, die in leer, moraal en kerkelijke structuur van de Katholieke Kerk afwijkt. Weinandy doelt hier vooral op de Kerk in Duitsland, die met haar „verbindelijke synodale weg“ voorstellen bespreekt, die, zoals hij schrijft, deels haaks op  de leer van de Kerk staan.

De verhoudingen zijn al voorhanden en kunnen zich op korte termijn verder verscherpen, vreest Pater Weinandy.

De Duitse Bisschoppen zullen de stap naar een formeel schisma om twee redenen niet uitvoeren. Zij zullen hun Katholieke stem en identiteit niet willen verliezen. Zij zullen de gemeenschap met Paus Franciscus niet willen opgeven, omdat zij een eigen vorm van synodaliteit willen realiseren. Een vorm waarvan de Paus nog steeds een groot voorstander van is.

Ten tweede zal Paus Franciscus de Duitse Bisschoppen ervan weerhouden, zich frontaal tegen de leer van de Kerk te keren. Hij zal inhouden met een meervoudige uitleg toestaan, omdat dat overeenkomt met Franciscus’ eigen leerverkondiging overeenkomt, schrijft Weinandy verder en verwijst naar het leerstuk ‘Amoris laetitia’, de ‘heroprichting’  van het instituut Johannes Paul II voor huwelijk en gezin en de  ‘Abu- Dhabi verklaring’.

Hij hoopt en bidt, dat Jezus, het hoofd van Zijn lichaam, de Kerk, ons voor deze ontwikkeling zal behoeden. Maar misschien moeten wij deze ontwikkeling accepteren, opdat de Kerk gereinigd en geheiligd een ‘doorstart’ kan maken. Zijn hoop zet hij echter in eerste instantie op de leken en dan vooral op de in het geloof volhardende en moedige Katholieke vrouwen, die samen met Maria, de moeder Gods en de moeder van de Kerk.

Weinandy is een vooraanstaand VS-Theoloog, die o.a. aan de Gregoriana in Rome en aan de Franciscaanse Universiteit in Steubenville/USA doceerde. Paus Franciscus heeft hem in 2013 met de Orde Pro Ecclesia et Pontifice onderscheiden en hem in 2014 voor de duur van vijf jaar in de Internationale theologencommissie opgenomen.

Foto: screenshot

 

Geef een reactie op dit artikel