Paus Franciscus kritisch over Izjoem

Donderdag 22 september 2022 – 11:53 – Bron: Redactie kerk/ADN- Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft gisteren tijdens zijn audiëntie de misdaden veroordeeld die de Oekraïense bevolking heeft moeten ondergaan, evenwel zonder Rusland bij naam te noemen. Franciscus sprak over de wreedheden waar zijn gezant, kardinaal Konrad Krajewski, in Izjoem getuige van is geweest.

De Paus citeerde: “Kardinaal Krajewski vertelde mij over de pijn en het verdriet van deze mensen, de wreedheden, moorden, verkrachtingen en over de gemartelde lichamen die werden gevonden”. “Laten we solidair zijn met deze mensen.”

Kardinaal Krajewski

De Poolse kardinaal Krajewski, het hoofd van het Dicasterium voor de Dienst van de Liefdadigheid van het Vaticaan. Hij is momenteel in Oekraïne om hulpgoederen af te leveren. Toen hij eerder deze week samen met een Katholieke en een Protestantse hulporganisatie onderweg was, werd hij onder vuur genomen en moest zich in veiligheid brengen.

Krajewski bracht ook een bezoek aan het inmiddels bevrijde stadje Izjoem. Daar werden in een bosperceel volgens Oekraïense autoriteiten meer dan 400 lichamen aangetroffen. Volgens de autoriteiten hebben onderzoekers bewijzen van marteling gevonden. Bij sommige lichamen zouden de handen achter de rug zijn vastgebonden. Bij andere sporen van marteling en of verkrachting. De Oekraïnse President Zelenski beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden. Moskou doet de beschuldigingen af als leugens.


 

Geef een reactie op dit artikel