Paus Franciscus: “Wereldsynode zonder formaliteiten, bedrog en trucs”

Alles verandert wanneer wij in staat zijn tot echte ontmoetingen met Hem [God] en met elkaar.
Dinsdag 12 oktober 2021 04:02 – Bron: Redactie kerk/KNA/VN – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Met een H. Mis in de Sint-Pietersbasiliek gaf Paus Franciscus het tweede startschot voor de wereldsynode van de Katholieke Kerk. Het doel van het meerfasenproces, dat ruim twee jaar zal duren, is een andere benadering van tal van zaken in de kerk. “Alles verandert wanneer wij in staat zijn tot echte ontmoetingen met Hem [God] en met elkaar. Zonder formaliteiten, zonder bedrog, zonder trucs”, zei Franciscus in zijn preek.

De Pontifex noemde ‘vergaderen, luisteren en differentiëren’ als drie essentiële noodzakelijkheden voor het geplande synodale pad. Het gaat niet om “evenementen organiseren of theoretische afwegingen maken over problemen”. Veel belangrijker is het om de tijd te nemen om God te ontmoeten en ontmoetingen met elkaar aan te moedigen. Aan het einde van een echte dialoog, “zijn we niet meer hetzelfde als voorheen, wij zijn veranderd”, aldus de Paus.

Angst voor het onbekende

Tegelijkertijd waarschuwde Franciscus voor het gebruik van excuses als “dit is allemaal niet nodig” of “is altijd zo gedaan” uit angst voor het onbekende. Voor velen is het “een misschien zware oefening om naar elkaar te leren luisteren (…) en kunstmatige en oppervlakkige antwoorden te vermijden”.

Zonder Hem is er geen synode

Zaterdag had de Paus de wereldkerk al opgeroepen tot eenheid, moed en inzet tijdens de openings-ceremonie in het Vaticaan. Als niet iedereen waarachtig en op een zuivere manier deelneemt aan de Wereldsynode, “is het praten over gemeenschap slechts vrome ‘prietpraat'”. Toegegeven, er is vooruitgang geboekt op het gebied van participatie; maar “wij kunnen er niet omheen dat  het ongemak en het lijden van veel pastorale werkers, leken, vrouwen en groeperingen in de Bisdommen en parochies groot en duidelijk aanwezig is”, aldus Franciscus. Hij bevestigde: “Een synode is geen parlement, geen opiniepeiling”. De belangrijkste onder ons is de Heilige Geest; “Zonder Hem is er geen synode”, zei de Paus.

Het wereldwijde proces dat in juni door de Paus is aangekondigd, is getiteld “Voor een synodale kerk: gemeenschap, participatie en zending”. De openingsmis was de tweede grote viering in de Sint-Pietersbasiliek sinds het begin van de pandemie. Het is waar dat de Paus met Pinksteren al had gecelebreerd aan het hoofdaltaar onder het bronzen baldakijn; deze keer namen echter nog meer Kardinalen, Bisschoppen en 3.500 andere mensen deel.

 

Geef een reactie op dit artikel